Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pivo, ktoré si k Slovákom muselo hľadať cestu: Tajomnú receptúru chránia viac ako 170 rokov

Sladina, z ktorej sa ďalej pivo vyrába, chutí skutočne neopísateľne dobre. Zobraziť galériu (9)
Sladina, z ktorej sa ďalej pivo vyrába, chutí skutočne neopísateľne dobre. (Zdroj: Petra Bačová)

PLZEŇ – Posedenie v niektorom z mnohých podnikov po celom Slovensku je pre väčšinu pracujúceho obyvateľstva tou správnou dávkou zábavy po náročnom dni či týždni. Keď sa ešte navyše spojí stretnutie s priateľmi a skvelá chuť piva, niet nad čím váhať. Medzi rôznymi značkami, ktoré na Slovensku dostať, je však aj jedno výnimočné, Slovákom blízke a zároveň vzdialené. Ktoré to je?

Takmer presne na deň, pred 173 rokmi, uvaril sládok plzenského pivovaru Josef Groll prvú várku piva Pilsner Urquell. Po päťtýždňovom kvasení a zrení narazili počas martinského trhu 11. novembra 1842 v Plzni prvý sud a dlho očakávané pivo mohli ochutnať prví záujemcovia. Podľa dobových kroník nastal veľký obdiv, keď sa „zaskvela zlatistá farba piva, nad ktorou sa vznášala biela pena, dovtedy u piva nevídaná“.

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Takto sa začal príbeh, na konci ktorého stojí pivo, aké dnes zbožňujú milióny ľudí po celom svete. Nakoniec si ho obľúbili aj Slováci. „Od roku 1870 sa pravidelne dovážalo pivo Pilsner Urquell do Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Od roku 1872 už boli stáli odberatelia aj v Nitre a Ružomberku. V 80. rokoch sa aj vďaka rozvoju železničnej dopravy postupne rozšírilo do ďalších miest ako Banská Štiavnica, Liptovský Mikuláš, Zvolen a Žilina,“ približuje históriu marketingová špecialistka značky Veronika Ferancová.

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Cesta k slovenskému zákazníkovi

Dodáva, že historické kroniky, ktoré má plzenský pivovar k dispozícii, hovoria, že predaj piva na Slovensku bol ťažší ako v Čechách. „Píše sa v nich, že pivo na Slovensku nebolo až tak žiadaným artiklom. Zákazníci mali záujem skôr o víno a tvrdý alkohol,“ prezrádza Ferancová. O plzenské pivo mali podľa dobových záznamov záujem Česi, ktorí prišli na Slovensko ako učitelia alebo úradníci.

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Od týchto neistých začiatkov prešiel vývoj trhu s pivom Pilsner Urquell na Slovensku viacerými krízami aj vzostupmi. Dnes si ho môžu zákazníci kúpiť už vo viac ako tisíc prevádzkach. Istí si môžu byť tým, že jeho chuť je úplne rovnaká, ako v roku 1842, keď ho po prvýkrát uvaril sládok Josef Groll. To potvrdil nedávno aj verdikt laboratória Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Prahe a tiež švajčiarskeho laboratória Labor Veritas.

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Máloktorý pivovar sa môže pochváliť tým, že po viac ako sto rokoch ich pivo chutí stále rovnako. Po porovnaní aktuálneho zloženie a hodnoty piva Pilsner Urquell s výsledkami z roku 1897, ktoré sa našli v archíve Plzenského Prazdroja, sa to dokázalo. Originálny plzenský ležiak tak chutí od 19. storočia stále rovnako a je pre svojich fanúšikov nemennou veličinou, ktorá odoláva času aj spoločenským zmenám.

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Rovnaké ako pred 173 rokmi

Dôvodom jedinečnej chuti, farby aj vône piva Pilsner Urquell je unikátny spôsob varenia, lokálne suroviny a tiež špecifické miestne podmienky. „Slad máme na mieru pripravovaný vo vlastnej sladovni, využívame odrodu Žateckého poloraného červeňáku, chmeľu s vysokým obsahom aromatických látok a jemnou horkosťou a mäkkú vodu z vlastných artézskych studní, ktoré sa nachádzajú neďaleko pivovaru,“ vysvetľuje súčasný sládok pivovaru Pilsner Urquell Václav Berka.

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Jedným dychom dodáva: „Aby sme mali istotu, že aj v súčasnosti už vďaka moderným technológiám uvarené pivo Pilsner Urquell chutí rovnako ako, keď bolo uvarené 5. októbra v roku 1842, vyrábame súbežne aj malé množstvo piva v historických pivniciach v dubových kadiach a sudoch presne rovnakým spôsobom a v rovnakých podmienkach ako vtedy a dôkladne ich porovnávame.“

Pivo, ktoré si k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Tieto pivnice si môžu pozrieť aj návštevníci plzenského komplexu, ktorých šikovní sprievodcovia prevedú celou históriou pivovaru. Aj keď to najdôležitejšie, samotnú receptúru varenia, sa nedozviete. Tajomstvo prvého zlatistého piva na svete svedomite strážia sládkovia. Každý sládok po Josefovi Grollovi sa musel poctivo naučiť umeniu výroby piva Pilsner Urquell a zaviazal sa, že v ten správny čas odovzdá toto tajomstvo ďalej. Mnohí sládkovia zasvätili pivu Pilsner Urquell celý svoj pracovný život. Rovnako ako Václav Berka, ktorý pracuje v plzenskom pivovare už viac ako 30 rokov.

Viac o téme: PivoVáclav BerkaSládokPivovar Plzeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu