Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajomná legenda stále žije: Toto sú nevysvetliteľné záhady z Bermudského trojuholníka

Bermudský trojuholník Zobraziť galériu (3)
Bermudský trojuholník (Zdroj: wikimedia/majestic)

HAMILTON/PRAHA - Mýty a legendy opriadajú Bermudský trojuholník už od dôb Krištofa Kolomba. Oblasť s rozlohou vyše milión kilometrov štvorcových sa preslávila podivnými anomáliami i záhadným miznutím lodí, lietadiel a ponoriek, jej názov sa vžil ako jazykový termín pre neriešiteľné záhady. Pred 70 rokmi, 5. decembra 1945, tú záhadne zmizlo päť amerických torpédových bombardérov Grumman TBM Avenger.

VIDEO Vedci odhalili záhadu Bermudského trojuholníka: Pomohli im tajomné sibírske krátery!

Mýtus trojuholníka dal vzniknúť stovkám kníh, filmov, televíznych seriálov, relácií, článkov a diskusií. Prežíva aj v 21. storočí, aj keď vďaka satelitom a ďalšej technike sú nahlásené zmiznutia oveľa vzácnejšie.

Neobvyklé anomálie a podivné úkazy tu zaznamenal už Krištof Kolumbus v roku 1492. Podľa jeho denníka sa kompas správal čudne a nad morom preletel ohnivý pás, námorníci videli pohybujúce sa svetlo a neobvyklé záblesky. Prvé štyri historicky zdokumentované zmiznutia v tejto oblasti sa stali v rokoch 1782 až 1812. Ale až prípad americkej letky z 5. decembra 1945 vzbudil väčšiu pozornosť.

Pätica bombardérov sa za jasného a pokojného dňa vydala na cvičný let. Veliteľ letky Charles Taylor začal náhle v komunikácii s vežou hovoriť o zhoršení viditeľnosti, divnej farbe mora a podivnom správaní oboch palubných kompasov. Potom sa spojenie prerušilo a lietadlá v oblasti trojuholníka zmizli, aby sa už nikdy nenašli, navyše sa stratilo aj pátracie lietadlo Martin Mariner s trinásťčlennou posádkou.

Grumman Avenger
Zobraziť galériu (3)
Grumman Avenger  (Zdroj: wikimedia/USN)

Zvyšky lietadiel, ktoré mohli patriť letu, objavila údajne v máji 1991 spoločnosť, ktorá na dne Atlantického oceánu hľadala stroskotanú španielsku galéru. Svedectvo a popis objavených lietadiel ale z neznámych dôvodov po čase zmenila.

Prvý článok, pojednávajúci o tajomnom miznutí lodí a lietadiel, sa v tlači objavil v roku 1950. A o dva roky neskôr prvýkrát vytýčili tajomnú oblasť v Atlantiku ako trojuholník medzi bodmi, ktoré sa užívajú dodnes - Bermudy, Portoriko a Miami.

Svet hrôzy zabudnutý v čase: Toto je ostrov, kde sa vás všetko snaží zabiť!

Dnešný názov dostala oblasť až v auguste 1964, v článku Vincenta Gaddisa Smrtiaci Bermudský trojuholník. V časopise Argosy rekapituloval všetky doterajšie zmiznutia a dal vzniknúť legende. Všetky zmiznutia mali rovnaký priebeh. Počasie bolo krásne, lietadlá a lode nehlásili ohrozenie ani nežiadali o pomoc.

Tak ako loď Cyclops s nákladom mangánovej rudy, ktorá zmizla začiatkom marca 1918 pri plavbe z Barbadosu do Norfolku vo Virgínii. Alebo loď Marine Sulphur Queen vo februári 1963 s nákladom síry na ceste z Beamont v Texase rovnako do Norfolku. Ani jej radista nevolal o pomoc a nebolo objavené nič. Vznikla rada hypotéz vrátane únosu Kubáncami.

Podľa jednej z teórií majú bermudské záhady mimozemský charakter. A podľa inej sa zasa dajú vysvetliť prirodzeným spôsobom. Oblasť trojuholníka je totiž mimoriadne frekventovaná a tiež sa v nej vyskytuje mnoho hurikánov a tornád, ktoré zdvíhajú do veľkých výšok obrovské masy vody. Môžu zmiesť malú loď alebo i nízko letiace lietadlo. Pozdĺž západného okraja oblasti navyše prúdi Golfský prúd a styk jeho teplých vôd s chladnou vodou Atlantiku vyvoláva množstvo neobvyklých javov, ako sú náhle hmly či vzdušné turbulencie.

V oblasti je tiež veľmi členité morské dno s hĺbkou miestami šesť až osem kilometrov, takže hľadať vraky lodí a trosky lietadiel je takmer vylúčené. Navyše tu skutočne existuje magnetická anomália. Kompas zlyháva, strelka chaoticky kmitá a ukazuje ku geografickému severnému pólu, nie k magnetickému.

V posledných rokoch pribudla hypotéza o vybuchujúcom metáne. Hydrát metánu leží na dne a v pevnom stave ho udržiava vysoký tlak vody, občas sa však kus oddelí a stúpa k hladine, kde sa za nižšieho tlaku premieňa na plyn. Pri hladine môže mať guľa plynu priemer stovky metrov. Keby nad takým miestom plávala loď, mohla by sa zrazu potopiť - vďaka zníženej hustote vody.

A potom je tu správa od slávnej poisťovne Lloyd v Londýne, ktorá poisťuje aj značné množstvo lodí. Podľa nej nie je oblasť trojuholníka o nič nebezpečnejšia ako iné miesta.

Ale všetky prirodzene znejúce argumenty nemenia nič na skutočnosti, že sa vo väčšine prípadov príčinu zmiznutia lodí a lietadiel zistiť nepodarilo. A tak naďalej zostáva priestor pre fantáziu novinárov, spisovateľov, filmových tvorcov, ale aj pre vedcov. A záhada trojuholníka stále čaká na svoje odhalenie.

Viac o téme: Bermudský trojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu