Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cenné rady, ako sa správať počas teroristického útoku: Toto nerobte, keď nastane masaker

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

LONDÝN - Neľahnite si a nepredstierajte, že ste mŕtvi, ale utekajte. Taký je podľa britského úradu pre boj s terorizmom najlepší postup, ako sa správať v prípade rýchlo sa vyvíjajúceho útoku strelnými zbraňami. Nové usmernenia vydal úrad po atentátoch v Paríži z minulého piatku, pri ktorých zahynulo 129 ľudí. Niektorí preživší uviedli, že sa vrhli na zem a takto prečkali až do konca masakru.

Ľudia, ktorí sa stali terčom teroristických útokov vo francúzskej metropole, mali podľa britského návodu utekať alebo sa schovať za nejakú silnejšiu stenu. Pri úteku je potrebné "trvať na tom, aby ostatní šli s vami," a zanechať na mieste osobné veci, cituje z pokynov britský denník The Guardian.

Rukojemnícka dráma v Tunisku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V prípade, že sú únikové cesty odrezan, je vraj najlepšie nájsť úkryt za silným múrom, lebo "to, že ste mimo dohľadu, neznamená, že ste v bezpečí". Guľky prechádzajú sklom, tehlami, drevom aj kovom, varoval úrad. Po tom, ako človek nájde bezpečné miesto, by mal zostať ticho, vypnúť si zvonenie na mobile, zabarikádovať sa a privolať pomoc. Policajtom má vysvetliť, kde presne sa nachádza, podrobnosti o útočníkoch a či sú na mieste nejakí rukojemníci alebo zranení.

Cenné rady, ako sa
Zobraziť galériu (3)

Smernica radí aj firmám, aby s personálom natrénovali úplné uzavretie budovy spoločnosti. "Dynamické uzavretie umožní pri vnútornej alebo vonkajšej hrozbe prostredníctvom fyzických opatrení rýchlo zabrániť v prístupe na miesto, do budovy alebo jej časti, prípadne zabrániť opusteniu daného miesta," uvádza sa v texte. Užitočné pri informovaní o teroristickom útoku sú v tomto prípade aj alarmy, intranet či verejný rozhlas.

Viac o téme: ParížTeroristický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu