Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO ďalší útok ukázal zvrátenú tvár terorizmu: Dievča (11) sa odpálilo na trhu, 15 mŕtvych

Obeťou teroristickej siete sú aj deti
Obeťou teroristickej siete sú aj deti (Zdroj: Youtube/euronews (in English))

KANO - Samovražedné útoky dvoch atentátničiek na trhu s mobilnými telefónmi v Kanu v severnej Nigérii si vyžiadali 15 obetí. Ďalších najmenej 60 ľudí utrpelo zranenia, informovala nigérijská polícia. K incidentom došlo deň potom, ako pri inom atentáte v meste Yola na severovýchode krajiny prišli o život tri desiatky ľudí.

Jedna z mladých samovražedných atentátničiek z Kana sa odpálila vo vnútri trhoviska, druhá pri jeho vchode. K útokom došlo okolo štvrtej hodiny popoludní. Trh sa nachádza neďaleko centra mesta. Zarážajúce je, že obe atentátničky boli pomerne mladé, prvá z nich mala len 11 rokov, druhá 18, ako zistila polícia pri identifikácii tiel. Obe dievčatá mali na sebe hidžáb, uviedol Mirror. Samovražedné atentátničky mali podľa svedkov vystúpiť z minivanu, v ktorom sedeli ešte štyri ďalšie deti s podobným poslaním, uviedla CNN.

Zdrvujúce priznanie najhľadanejšieho teroristu: Po parížskej masakre sa zdôveril kamarátovi

„Pripravoval som sa na popoludňajšie modlitbu, keď došlo k výbuchu,“ povedal AFP jeden z miestnych obchodníkov. „Policajti z neďalekej stanice dorazili už na miesto, zatiaľ čo obchodníci zavreli obchody a opustili tržnicu v zmätku,“ dodal.

Deň pre útokom bomba zabíjala v meste Yola

V utorok explodovala bomba v dave v meste Yola na severovýchode Nigérie. Zahynulo 32 ľudí a ďalších približne 80 utrpelo zranenia. V Yole už niekoľkokrát po sebe útočili islamisti z organizácie Boko Haram, ktorá sa hlási k spojenectvu s blízkovýchodnými radikálmi z Islamského štátu (IS).

 

Islamistické milície Boko Haram v rámci svojho boja za vyhlásenie štátu s prísnymi islamskými pravidlami zabili v posledných rokoch na severovýchode Nigérie a v okolitých štátoch už viac ako 20 000 ľudí. Nigérijský prezident Muhammad Buhari v predvolebnej kampani sľúbil, že proti nim tvrdo zakročí. Bojovať s nimi teraz má predovšetkým medzinárodná vojenská misia, do ktorej Nigéria, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslali celkom 8 700 mužov.

Viac o téme: BombaTrhoviskoTeroristický útokNigériaKano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu