Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ruskí experti varujú: Tento rok začne na Zemi 60-ročné obdobie chladu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Jesenné ochladenie sprevádza okrem poklesu teplôt aj pokles nálady a negatívnejšie myslenie. Ani predpoveď ruských meteorológov vám k veselosti nepridá. Vedec Vladimir Melnikov tvrdí, že nás nielenže čaká krutá zima, ale vstupujeme aj do nového klimatického cyklu, ktorý bude trvať až 60 rokov.

„Naše pozorovania cyklických klimatických zmien potvrdzujú, že vo svete sa nevyskytujú len procesy globálneho otepľovania, ale aj ochladzovania. Tieto cykly s rôznou periodicitou sa prekrývajú a spôsobujú výkyvy počasia,“ vysvetlil meteorológ Vladimir Melnikov podľa Vesti.ru.

Osvedčené predpovede počasia múdrych Slovákov: Takto naši predkovia vedeli, aká príde zima

Prvá „zimná lastovička“ už priletela  na Jamalský polostrov, kde teplota v októbri klesla na mínus 18 stupňov Celzia a v najbližších dňoch má silné ochladenie postúpiť až k Uralu. „V európskej časti Ruska bude zima chladnejšia ako tá predchádzajúca,“ varuje Melnikov. Zároveň sa začne obdobie dlhšieho chladného počasia . Mrazivá prognóza sa čiastočne naplnila už v minulom roku, keď rieka Ural zamrzla prvýkrát za 20 rokov. Po abnormálnych mrazoch potom prišlo obdobie veľkého topenia ľadov.

Ruskí experti varujú: Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: ZimaMrázKlimatický cyklus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu