Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sneženie je len začiatok: Meteorológovia predpovedajú, že cez týždeň pôjde do tuhého

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Tento víkend pocítili pokles teplôt na vlastnej koži nielen Slováci. Tí zimomravejší zo skríň vytiahli aj zimné bundy. Toto je však len začiatok. Zvyšok západnej Európy doslova zavalil sneh! Predpoveď počasia naznačuje, že najbližšie dni bude vonku ako v chladničke!

Podarilo sa vám dnes ráno odfotiť zasneženú krajinu? Zábery nám posielajte na tipy@topky.sk.

Biely šok včera hlásila aj Británia, v ktorej klesli teploty pod nulu a niektoré oblasti pokryl prvý sneh. Mráz a sneh sa však nevyhýbal ani iným európskym krajinám. V Dánsku včera napadlo až 50 centimetrov snehu a na ľadové kráľovstvo sa zmenilo aj Francúzsko a Nemecko.

FOTO Scéna ako z hororu: Obloha nad Slovenskom zalarmovala meteorológov, čo sa to dialo?!

Slovensko by malo po nadpriemerných teplotných novembrových úvodoch najbližšie dni čeliť výraznejšiemu ochladeniu. Teploty v niektorých oblastiach Slovenska v noci klesnú hlboko pod bod mrazu a cez deň sa budú držať nízko nad nulou.

Winter wonderland in Reutlingen BaWü Germany now!! Thanks to Marco Kaschuba

Posted by Meteo Europe on 21. listopad 2015
 
 

Massive #snowfall Saturday night in E #Denmark. #Roskilde approaching 40 cm of #snow at this moment (picture taken at...

Posted by Meteo Europe on 21. listopad 2015

Z noci na dnes pokryl sneh vyššie územne položené oblasti Slovenska. V Oravskej Lesnej nasnežilo 4 cm snehu, v Lieseku 4 cm, na Štrbskom Plese 5 cm, na Javorine 8 cm, na Skalnatom plese 10 cm, na Chopku 20 cm a na Lomnickom štíte až 84 centimetrov! „Snehové zrážky sa vyskytli aj v Poprade a v Podbanskom, neskôr ráno aj v Telgárte, no súvislá snehová pokrývka sa nevytvorila. V noci a zajtra hranica sneženia ešte poklesne, a preto očakávame, že miest so snehovou pokrývkou bude zajtra viac,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) na svojom Facebooku.

Takto dnes ráno nasnežilo v Palote. Foto nám poslal čitateľ Vladimír.
Zobraziť galériu (8)
Takto dnes ráno nasnežilo v Palote. Foto nám poslal čitateľ Vladimír.  (Zdroj: Tip čitateľa, Vladimír)

Dnešná situácia na Štrbskom plese. Foto nám poslala čitateľka Jana.
Zobraziť galériu (8)
Dnešná situácia na Štrbskom plese. Foto nám poslala čitateľka Jana.  (Zdroj: Tip čitateľa, Jana)

Intense #snowfall over #Roskilde, E Denmark, tonight! #Snow accumulations approaching 50 cm. At the time of video it's approx 25 cm.Video: Jane Birgitte Jensen via TV 2 Vejret We thank Danny Høgsholt for his report.

Posted by Meteo Europe on 21. listopad 2015

 

 

Predpovede pre Slovensko

Pondelok

Úvod týždňa by mal byť prevažne polooblačný s prehánkami, väčšinou snehovými. V polohách pod 300 metrov sa bude vyskytovať  dážď alebo dážď so snehom. Nočná teplota klesne na -2 až -7, okrem Spiša, kde bude okolo 0 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na 2 až 7, na Orave, Liptove a na Spiši dosiahne okolo 0 stupňov Celzia. Viať by mal slabý vietor.

Sneženie je len začiatok:
Zobraziť galériu (8)

Utorok

Aj v utorok by malo byť polooblačno až oblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Ojedinele sa môže objaviť mrholenie alebo slabé sneženie. Nočná teplota poklesne na -1 až -6, na severe miestami na -7 až -12 stupňov Celzia. Denná teplota dosiahne 0 až 6 stupňov Celzia a fúkať by mal slabý vietor.

Sneženie je len začiatok:
Zobraziť galériu (8)

Streda

V strede týždňa bude prevažne polojasno. V nižších polohách sa miestami vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť, ojedinele aj slabé zrážky. Nočná teplota sa zníži na -2 až -8, v horských dolinách a kotlinách miestami na -8 až -14 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na -1 až +5 stupňov Celzia.

Sneženie je len začiatok:
Zobraziť galériu (8)

Štvrtok

Meteorológovia hovoria o prevažne oblačnom a hmlistom štvrtku, kde-tu sa môžu vyskytnúť aj zrážky. Nočná teplota klesne na 0 až -5, v horských dolinách a kotlinách miestami na okolo -7 stupňov Celzia. Denná teplota dosiahne -1 až +5 stupňov Celzia.

Sneženie je len začiatok:
Zobraziť galériu (8)

Piatok

Aj záver týždňa bude pravdepodobne oblačný so slabým dažďom, no na horách očakávame aj sneženie. Nočná teplota klesne na +2 až -4 stupne Celzia, niekde však môže byť aj chladnejšie. Denná teplota dosiahne 0 až +6 stupňov Celzia.

Sneženie je len začiatok:
Zobraziť galériu (8)

 

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu