Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Senzácia v Poľsku: Mali nájsť legendárny poklad nacistov! Stratený vlak plný zlata

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

VARŠAVA - Pri meste Walbrzych v juhozápadnom Poľsku neďaleko českých hraníc našli dvaja muži údajne legendárny stratený vlak plný zlata a cenností zhabaných nacistami počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom miestny portál daminfo.pl. Odborníci sú však k prípadnému nálezu skeptickí a zdržanlivé sú aj poľské úrady.

Britský spisovateľ šokuje: Autá z Československa boli zabijakmi nacistov!

Dvaja muži, Poliak a Nemec, informovali miestne úrady o náleze legendárneho pancierového 150 metrov dlhého vlaku, ktorý údajne zmizol na konci vojny na ceste z Vroclavi (Wroclaw) do Walbrzychu. Bližšie informácie chcú poskytnúť až potom, čo dostanú prísľub nálezného vo výške desiatich percent.

Server daminfo.pl zverejnil na svojich stránkach kópiu údajného listu nálezcov zástupcom mesta. "Právnici, armáda, polícia a hasiči sa tým zaoberajú," povedala agentúre Reuters hovorkyňa Walbrzychu Marika Tokarski.

Zatiaľ nie je jasné, či ide o skutočnú senzáciu, alebo len ďalšiu epizódu v pátraní po legendami opradenom vlaku. "Hovorí sa o tom prakticky stále," uviedla v rozhovore poskytnutom televízii TVN24 miestna historička Joanna Lamparská. Po vlaku sa podľa nej v regióne pátra už desaťročia. Ľudia sa domnievajú, že by mohol byť v niektorej z podzemných štôlní rozsiahleho komplexu Riese (Obor), ktorý v okolí Walbrzychu vznikol počas vojny. "Bol by to neuveriteľný nález," uviedla Lamparská, ktorá zároveň vyzvala k zdravej opatrnosti. "Nikto nikdy nepreukázal existenciu toho vlaku," povedala.

 

- To byłoby niesamowite odkrycie - przyznają pasjonaci historii.

Posted by TVN24.pl on 19. august 2015

V okolí Dolnosliezskeho mesta však informácia o nájdení vlaku s údajným pokladom nacistov aj tak vyvolala doslova senzáciu. Podľa niektorých legiend v ňom je ukrytých až 300 ton zlata, iní hovoria o majetku ukradnutom vo východnej Európe alebo zbraniach a vzácnych nerastných surovinách.

Právnik údajných nálezcov Jaroslaw Chmielewski v rozhovore poskytnutom Rádiu Wroclaw uviedol, že ide o "nález svetového významu porovnateľný s Titanikom".

 

Przestawiamy dalszą część informacji związanych z rzekomym odnalezieniem zaginionego pociągu, który mógł przewozić na swoim pokładzie cenne kruszce, broń a nawet złoto.

Posted by Telewizja Dami Wałbrzych on 19. august 2015
Viac o téme: PokladNacisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu