Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Poľsku vypukla zlatá horúčka: Muž lokalizoval obrovský poklad nacistov, ľudia sa zbláznili

Približne v týchto miestach by sa mal nachádzať obrovský poklad. Zobraziť galériu (4)
Približne v týchto miestach by sa mal nachádzať obrovský poklad. (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľské úrady museli nechať uzavrieť prístup k miestu, kam sa kvôli zvestiam o nájdení vojnového obrneného vlaku plného zlata a šperkov začali schádzať lovci pokladov všetkého druhu. Prilákali ich práve správy o lokalizácii vlaku, ktorý pred 70 rokmi údajne zmizol v podzemí pri meste Walbrzych na juhozápade krajiny, keď unikal pred Červenou armádou.

VIDEO Legenda ožila, Poliaci sú vo vytržení: Veria, že našli najväčší poklad od objavenia Titanicu

V polovici augusta boli úrady vo Walbrzychu oficiálne upovedomené, že dvaja muži, Poliak a Nemec, našli pod mestom vlak so zlatom, ktorý zmizol na jar roku 1945. Úradom sa nálezcovia prihlásili o desaťpercentnú odmenu.

Vzápätí sa okolie začalo hemžiť ďalšími hľadači pokladov, niektorí dokonca dorazili aj z Nemecka. "Zlatá horúčka" ešte zosilnela potom, čo námestník ministra kultúry a generálny inšpektor historických pamiatok Piotr Żuchowski vyhlásil, že si je po zhliadnutí snímok z radaru na 99 percent istý, že záhadný vlak s nacistickým zlatom skutočne existuje.

Pohľad na mesto Walbrzych
Zobraziť galériu (4)
Pohľad na mesto Walbrzych  (Zdroj: SITA)

Poklad je vraj ukrytý v zalesnených kopcoch, zvaných Sovie hory, zhruba medzi 61. a 65. kilometrom trate medzi Vroclavom a Walbrzychom. Na miesto vyrazili stovky ľudí - a v ich stopách reportéri a ďalší návštevníci.

Miestny vojvoda Tomasz Smolarz v pondelok oznámil, že policajti, mestskí strážnici a železniční strážcovia teraz túto oblasť strážia pred hľadačmi pokladov, aby predišli prípadnému nešťastiu. Na trati totiž pokračuje normálna prevádzka. A miesto údajného nálezu má najprv prehľadať armáda, kvôli obavám z prípadného zamínovania. Okrem zákazu vstupu na koľaje platí aj zákaz vstupu do priľahlého lesa.

Vlaky na priľahlej trati stále jazdia.
Zobraziť galériu (4)
Vlaky na priľahlej trati stále jazdia.  (Zdroj: SITA)

"Polovica obyvateľov Walbrzychu a ďalší ľudia sa vrhli na lov pokladov, alebo sa jednoducho idú pozrieť. Máme starosť o ich bezpečnosť," povedala agentúre AP policajná hovorkyňa Magdalena Korosciková. Jeden zo zvedavcov vraj len o vlások unikol smrti, keď si robil "selfie" na koľajniciach, po ktorých sa rútil vlak viac než sedemdesiatkilometrovou rýchlosťou.

Smolarz požiadal armádu, aby pomohla s hĺbkovým prieskumom terénu. Až doteraz sa však žiadny vlak nepodarilo nájsť. Len pár kúskov zhrdzaveného kovu.

Trať musia strážiť.
Zobraziť galériu (4)
Trať musia strážiť.  (Zdroj: SITA)

Pribúda tiež skeptických hlasov. Podobné pátranie sa tu odohralo skoro pred dvoma desaťročiami, kedy sa tiež objavili tajomné plániky, údajne odovzdané na smrteľnej posteli. Hoci úrady vtedy vynaložili na hon za pokladom desiatky tisíc zlotých, žiadne cennosti sa nájsť nepodarilo.

"Nacisti boli dobre zorganizovaní. Museli by byť veľmi hlúpi, aby v posledných dňoch vojny tu zanechali taký vlak. Nedáva to zmysel," povedal televízii TVN 24 niekdajší vojvoda Boleslaw Marciniszyn.

 

Tadeusz Słowikowski poświęcił swoje życie na poszukiwania tego miejsca i jako pierwszy do niego dotarł!

Posted by Fakt.pl on 1. september 2015

To si však rozhodne nemyslí Tadeusz Słowikowski (86), vyslúžilý baník, ktorý sa údajne k pokladu dostal ako prvý. Ešte na konci 40-tych rokov mu istý Nemec mal povedať o tajomnom náklade a tuneli, kam by sa zmestil celý vlak. Tieto slová a iné zážitky mu nasadili do hlavy chrobáka a nedali spávať.

Nakoniec vďaka starým nemeckým mapám a sledovaniu tejto oblasti odhalil, kde by sa podzemný tunel mohol nachádzať. Išlo o 61. kilometer železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom. Mnoho rokov potom žiadal o povolenie na vykopávky v okolí, ale podarilo sa mu ho získať až v marci 2003. Spolu so synmi Marekom a Zbigniewom a jeho kolegom Andrzejom začali s prácami, ale nemali šancu si všetko starostlivo prezrieť, pretože po niekoľkých dňoch narazili na niečo zvláštne a dostali strach.

Neskôr sa vrátili na toto miesto a všetci zhodne tvrdia, že v tuneli je vlak. Nemali však možnosť pozrieť sa na nález bližšie. Podľa jedného zo synov sú tam ľudské pozostatky.

Rodina však začala pre záujem o poklad trpieť. Keď sa v auguste do médií dostali informácie o "zlatom vlaku", vyhrážali sa im a zastrašovali ich. Opakovane sa im vlámali do bytu. Okrem toho sa niekto pokúsil vstúpiť do tunela. Vedia o tom vďaka kamerám umiestneným v oblasti. 

Marek pociťuje voči dvom mužom, ktorí ohlásili objav na radnici vo Walbrzychu, veľkú zášť. "Vykorisťovali môjho otca a chcú si pripísať všetku slávu," tvrdí.

Viac o téme: ZlatoNacistiWalbrzych
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu