Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Táto česká herečka dostala každého chlapa: Fú, ten posledný bol o 29 rokov mladší!

Ljuba Hermanová Zobraziť galériu (4)
Ljuba Hermanová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Spievala, hrala a užívala si život. O českej umelkyni Ljube Hermanovej sa hovorí, že dokázala dostať každého chlapa... Vydala sa štyrikrát a posledný manžel bol o 29 rokov mladší. Dnes uplynulo 25 rokov od herečkinho úmrtia.

Ljuba Hermanová sa narodila 23. apríla 1913 v Neratoviciach. Začínala ako operetná subreta ešte za bývalej Československej republiky. Štúdium na pražskom konzervatóriu zanechala, už ako 17-ročná vystupovala v pražskom divadle Aréna. Určitý čas pôsobila v spevohre bratislavského Slovenského národného divadla. Tu zažiarila v tituloch ako Zem úsmevov, Poľská krv, Grófka Marica alebo Ples v hoteli Savoy. Potom sa stala na jednu sezónu hviezdou pražského Osvobozeného divadla, kde ako jediná žena spievala s Jiřím Voskovcom a Janom Werichom na predscéne.

Ljuba Hermanová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Galéria: Ljuba Hermanová


Temperamentná speváčka si zahrala aj pred filmovou kamerou. Na filmovom plátne sa objavila v snímke Voskovca a Wericha Peníze nebo život (1932), kde s Hanou Vítovou spievala Ježkovo blues Život je jen náhoda. Nasledovali ďalšie filmové role, v ktorých stelesnila najmä mladé ľahkomyseľné dievčatá. Stvárnila aj rozmarnú milenku vo filme Pán na roztrháni (1934) v réžii Miroslava Cikána.

Počas vojny nemohla hrať. V roku 1947 zakotvila v divadle v pražskom Karlíne. Odtiaľ odišla v roku 1958 a začala vystupovať ako umelkyňa na voľnej nohe s Rudolfom Cortésom s piesňovým programom a estrádami.

V Divadle na zábradlí v Prahe účinkovala v inscenáciách Kdyby tisíc klarinetů alebo Faust, Markétka, služka a já. Tu sa dočkala svojho prvého recitálu s názvom Nejlepší rocky paní Hermanové.

Ljuba Hermanová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)


Potom sa už venovala šansónu, spievala však aj kuplety a pesničky zo starej Prahy. Ďalší jej recitál mal názov "Kdo jste, Ljubo Hermanová?". Hosťovala tiež v nemeckom Stuttgarte v kabaretnom divadle Reunitz Theater.

Začiatkom 90. rokov 20. storočia vystupovala speváčka so šansoniérom Igorom Šebom.

Jej temperament sa prejavoval nielen na javisku, ale aj v súkromí. Milovala mužov a vraj dostala každého, na ktorého si pomyslela. Keď sa zamilovala, okamžite opustila toho, kto bol práve po jej boku. Napriek tomu si vyskúšala aj manželský zväzok, a to hneď štyrikrát.

Jej prvým manželom bol boxer, za ktorého sa vydala ako 22-ročná. Druhý manžel bol elegán z lepšej spoločnosti, ktorý ju naučil, ako sa má správať medzi smotánkou. Tretím manželom bol divadelný architekt. A ten posledný zas spevák o 29 rokov mladší, pričom ju neskôr opustil pre mladšiu ženu. 

Hermanová sa pritom veľmi starala o svoj vzhľad. Bola jednou z priekopníčok využívania plastickej chirurgie v Česku. 

Nenapraviteľná životná optimistka Ljuba Hermanová zomrela v Prahe 21. mája 1996 vo veku 83 rokov.

Ljuba Hermanová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Ljuba Hermanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu