Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je náš svet podvod? Fyzici tvrdia, že môžeme byť len hračkou vyspelej civilizácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

LONDÝN - Radikálna teória predložená radom vedcov v priebehu rokov hovorí, že existuje možnosť, že náš svet, ako ho poznáme, je obyčajný podvod. Pre niektorých to bude znieť smiešne, iní zase túto myšlienku berú smrteľne vážne. Podľa nich existujú dôkazy, ktoré ich domnienku potvrdzujú.

Varovanie ľudstvu: Skaza zo Slnka príde kedykoľvek, budeme mať len 12 hodín!

Podľa filozofa Nicka Bostroma z Oxford University by mohol byť scenár z filmu Matrix realitou. Ale namiesto toho, aby existovali nejaké mozgy v nádobách, ktoré sú kŕmené senzorickými vstupmi zo simulátora, mozgy by samy o sebe boli tiež súčasťou simulácie. Existuje len jeden veľký počítačový program, ktorý simuluje úplne všetko, vrátane ľudských mozgov.

Fyzikálne zákony na našej planéte sú pritom len sady výpočtových procesov s určitými prírodnými vzormi, ktoré vypovedajú o inherentnom, úmyselnom modeli. Bostrom obhajuje simulačný argument takto: "Je pravdepodobné, že žijeme v počítačovej simulácii v tom zmysle, že existujeme vo virtuálnej realite simulovanej na počítači a postavenej rozvinutou civilizáciou. Aj váš mozog je podvrh."

Svoju rolu v Bostromovej teórii hrá aj matematická pravdepodobnosť. Výsledkom každej počítačovej simulácie našej evolúcie by bola rasa, ktorá by dosiahla takú mieru vyspelosti, že by vytvorila svoju vlastnú simuláciu, čiže simuláciu v simulácii. Čiže možnosť, že práve my žijeme v skutočnom svete, je minimálna.

Z časti tak dokáže odpovedať aj na otázku Fermiho Paradoxu, "kde sú všetci". Nuž, nikde, keďže ide o simuláciu zhotovenú priamo pre nás a naše deti. Preto hoci je vesmír relatívne dosť starý, nenachádzame v Mliečnej dráhe žiadne stopy po mimozemských civilizáciách, akými by boli napríklad stopy po raketových technológiách alebo rádiovom vysielaní.

Existujú však aj iné teórie, ktoré napríklad hovoria o tom, že Zem pre mimozemšťanov slúži ako "zoo", "rezervácia" či "biologická testovacia stanica". K interakcii medzi nimi a nami nedochádza preto, že si jednoducho neželajú byť nájdení.

Viac o téme: VesmírRealitaSimuláciaMatrix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu