Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pred dievčinou (†23) celý život zamykali chladničku: Zámok dali preč a stala sa tragédia

Kirsty zomrela na zlyhanie srdca Zobraziť galériu (2)
Kirsty zomrela na zlyhanie srdca (Zdroj: Facebook)

STAFFORDSHIRE - Mladá žena trpiaca ojedinelou genetickou poruchou sa ujedla na smrť. Podiel na tom však majú aj pracovníci sociálneho domova, v ktorom žila. Nedodržali totiž podmienky, ktoré boli stanovené, a ktoré ju mali chrániť pred sebou samou.

Kirsty Derryová z anglického grófstva Staffordshire trpela Prader-Wiliho syndrómom, ktorý spôsoboval, že mala neustály pocit hladu. Keď ešte bývala doma, matka Julie Fallowsová pred ňou musela zamykať chladničku, ktorú by inak celú vyjedla. Všetko sa ale zmenilo po tom, ako sa presťahovala do domova sociálnych služieb, lebo sa chcela osamostatniť.

Dvadsaťtriročná dievčina bývala v bungalove, ktorý bol vybavený asistovanou technológiou, čo znamenalo, že jej chladnička aj kuchynské skrinky boli zamknuté za všetkých okolností. Ak sa do nich pokúsila násilne dostať, spustil sa alarm. Tento bezpečnostný systém ale v januári 2013 pracovníci odstránili. Podľa Juliinho názoru sa ale poriadne nestarali ani o jej dcéru. "Pracovníčka centra sa o ňu mala starať od ôsmej hodiny ráno do ôsmej hodiny večer. Dcéru som navštevovala raz či dvakrát do týždňa a všimla som si, že často s ňou nikto nebol. Viem, že už bola dospelá, ale aj tak potrebovala pomoc," povedala denníku Daily Telegraph. 

Pred dievčinou (†23) celý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Keďže sa situácia nezlepšovala a Kirsty neustále priberala, jej mama napísala oficiálnu sťažnosť na zamestnankyňu Victoriu Mewsovú, ktorá mala Kirsty na starosti. Nepomohlo. Za polroka pribrala až na 120 kg a v dôsledku toho zomrela na zlyhanie srdca.

Vyšetrovanie odhalilo, že Kirsty večer pred smrťou zjedla obrovskú porciu čokoládovej zmrzliny, práve kvôli tomu, že zamestnanci domova odstránili z chladničky špeciálny zámok. Úrady však pochybenie z ich strany vylúčili a prípad uzavreli ako smrť z prirodzených príčin, informoval portál metro.co.uk.

Pred dievčinou (†23) celý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Prader-Wiliho syndróm spôsobuje, že pacient pociťuje neustálu potrebu niečo jesť. S touto poruchou je spájaný aj nedostatočný vývoj v sexuálnej oblasti a poruchy správania. Prvýkrát chorobu popísali v roku 1956 švajčiarski lekári Prader, Labhart a Willi. V súčasnosti na ňu neexistuje liek.

Viac o téme: Prader-Wiliho syndrómPocit hladu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu