Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Choroba urobila z dievčaťa (14) obéznu guľu: Hrozí mu, že sa preje na smrť!

Hannah Wilkinsonová Zobraziť galériu (3)
Hannah Wilkinsonová (Zdroj: tonya wilkinson, abc)

ARIZONA - Hocí má Hannah Wilkinsonová iba 14 rokov, váži až 156 kilogramov a stále je hladná ako vlk. Dievča z Arizony sa narodilo s ochorením zvaným Prader-Williho syndróm, mozgovou poruchou, ktorá znamená, že sa nikdy necíti sýte. Ak by zostalo bez stáleho dohľadu, prejedlo by sa podľa jeho matky Tonye na smrť.

Syndróm ovplyvňuje hypotalamus, časť mozgu, ktorá ovláda hlad, rovnako ako spánok, motorické funkcie a hormóny. Hannah tak nielenže nedosiahne pocit sýtosti, ale tiež má výrazne pomalší metabolizmus ako normálne dievčatá.

Životy rodiny Wilkinsonovej sa kvôli tomu scvrkli na to, aby Hannah zabránili vyjedať, čo jej príde pod ruku. Jej matka Tonya dala na chladničku aj špajzu zámok, v skrinkách nie je žiadne jedlo a dokonca aj granule pre psov sú pod dohľadom.

Hannah a jej matka Tonya
Zobraziť galériu (3)
Hannah a jej matka Tonya  (Zdroj: tonya wilkinson, abc)

Veľký pozor si vyžaduje aj spoločná návšteva supermarketu, pretože Hannah kradne potraviny z regálov a potajme ich vyjedá. Ústredným motívom celého jej dňa je veta: "Som hladná". Napriek tomu musí držať prísnu dietu a prijať iba 900 kalórii denne, aby prestala priberať na váhe.

Na raňajky dostane za šálku obilnín alebo jogurt s nízkym obsahom tuku a s ovocím. Akonáhle ich však doje, Hannah si pýta ďalšiu porciu. Neustále chce vedieť, čo bude mať na desiatu, na olovrant či na večeru. Potom začne plakať, pretože vie, že do ďalšej dávky musí čakať hodiny.

Tonya sa snaží svoju dcéru primäť aj k pohybu, sadnúť na bicykel alebo ísť plávať. Hannah je nesamostatná v mnohých veciach a jednou z nich je aj kúpanie. Jej hmotnosť jej spôsobuje kožné problémy a nedokáže sa sama umyť a osušiť.

Prader-Williho syndróm údajne postihuje približne jedného z 15.000 ľudí. Osoby, ktoré trpia týmto ochorením, mávajú zvyčajne aj problémy so správaním či nízky svalový tonus. Hrozí im taktiež riziko udusenia pri snahe príliš rýchlo si napchať jedlo do úst.

Hannah dokáže myslieť len na jedlo.
Zobraziť galériu (3)
Hannah dokáže myslieť len na jedlo.  (Zdroj: tonya wilkinson, abc)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu