Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO nakladačky šéfa liberálov sa stalo hitom: Tsiprasa zvozil ako malého chlapca

Guy Verhofstadt to dal Tsiprasovi riadne vyžrať. Zobraziť galériu (3)
Guy Verhofstadt to dal Tsiprasovi riadne vyžrať. (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Celá Európa ospevuje Guya Verhofstadta. Šéf Aliancie liberálov a demokratov pre Európu totiž vo svojom prejave presne vystihol, čo by asi každý rád povedal gréckemu premiérovi Tsiprasovi. Svojimi ostrými slovami, avšak inteligentným spôsobom, vysvetlil predsedovi najsilnejšej gréckej strany Syriza, čo má robiť, ak nechce byť do histórie zapísaný ako ten najväčší hlupák.

Svoje vystúpenie na pôde Európskeho parlamentu začal Verhofstadt týmito slovami: "Vitajte, pán Tsipras. Ako vidíte, nemusíte sa báť Európskeho parlamentu, ako som hovoril na začiatku, taký veľký demokrat ako pán Tsipras z nás predsa nemôže mať strach, to nie je možné. Teší ma, že ste tu, je to totiž prvýkrát, čo v Európskom parlamente diskutujeme o gréckom probléme aj s vami. V prípade Grécka a eurozóny nie je možné žiadne riešenie bez demokratickej debaty tu, v Európskom parlamente. A to budeme robiť dnes."

Po dosť prísnom začiatku sa Verhofstadt pustil do Tsiprasa ešte tvrdšie. Počas celého prejavu mu vyčítal najmä to, čo sa asi vyčíta väčšina politikov - prázdne slová a sľuby. Priamo obvinil politikov z toho, v akej situácii sa Grécko ocitlo: "Musím vám povedať, že ste mali pravdu, keď ste povedali, že Gréci vyvinuli enormné úsilie. Ale problém nie je tu. Problém je v tom, že grécki politici sa dostatočne nesnažili. Neustále sľubujete reformy, ale doteraz ste k nim neurobili žiadne konkrétne kroky."

Guy Verhofstadt to dal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Verhofstadt sa rozhodol podeliť sa s europoslancami aj o svoje pocity: "Som nahnevaný, pán Tsipras, pretože, priznajme si to – už päť rokov ako námesační kráčame smerom ku grexitu. Už päť rokov. A v posledných mesiacoch dokonca k nemu bežíme s otvorenými očami. S vašimi otvorenými očami. Ale nie ste to vy, kto bude platiť účet. Kto zaplatí účet, sú obyčajní Gréci! Stratia 30 až 40 percent svojich príjmov."

Príhovor Verhofstadta si práve kvôli triezvemu pohľadu na vec na jeho profile na sociálnej sieti pozrelo už neuveriteľných 5,6 milióna ľudí. Ponúka totiž návod, ako zo začarovaného kruhu von: "Poviem to dnes veľmi jasne, čo máme my, ale špeciálne vy urobiť. A vy to veľmi dobre viete od samého začiatku. Máte doručiť balík hlbokých štrukturálnych reforiem. A keď hovorím o balíku, mám na mysli presný plán. Cestovnú mapu, jasný kalendár. Žiadne ďalšie zámery. Sme šesť mesiacov po voľbách a nič sme nevideli."

I got angry this morning at Mr Tsipras, because we need to see concrete proposals coming from him. We can only avoid a #Grexit if he takes his responsibility. Watch my speech again here

Posted by Guy Verhofstadt on 8. júl 2015

Verhofstadt obvinil Tsiprasa okrem iného aj z toho, že nevykonáva vôľu Grékov: "Chcete možno grexit? Určite to nie je to, čo chcú ľudia. Čo Grécko potrebuje, sú konkrétne návrhy, ako sa zbaviť klientelizmu. A konkrétne opatrenia na boj s korupciou. Cestovnú mapu, ako radikálne zoštíhliť verejný sektor: potrebujeme vidieť presný počet štátnych úradníkov, ktorí nebudú nahradení. Musíte transformovať štátne banky na zdravý súkromný finančný sektor. Otvoriť pracovný trh a pracovné miesta, ktoré sú teraz nedostupné pre mnoho mladých ľudí."

Politik, ktorý si svojím počinom získal pozornosť väčšiny euroobčanov, vyzval gréckeho premiéra k činom: "Potrebujeme vidieť konečný dátum, kedy sa to stane. Teda žiadne zámery. Potrebujeme vidieť texty návrhov právnych predpisov, kalendár, legislatívu. Ukončiť privilégia majiteľov lodí, armády, ortodoxnej cirkvi, gréckych ostrovov a nechceme zabudnúť ani na politické strany, vrátane tej vašej, pretože vy tiež máte pôžičku zo štátnej banky. Nevidím rozdiel medzi vami a Samarasom, ten fyzický áno, ale nie v tejto súvislosti."

Guy Verhofstadt to dal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Verhofstadt zároveň upozornil svet na fakt, že Tsipras má takú silnú pozíciu, ako nikto iný: "Ešte jeden rozdiel je ten, že vy máte mandát. Ešte nikdy nemal grécky premiér taký silný mandát ako vy. Dvojitý mandát. Jeden v parlamentných voľbách, jeden v referende. Grécki ľudia majú plné zuby toho, čo sa dialo s Gréckom v posledných dekádach. Zmeňte to!"

Belgický politik ale nezabudol zdôrazniť aj svoju vlastnú úlohu v celej veci: "Ale my tiež máme zodpovednosť. Eurozóna musí na to reagovať novým prístupom. Potrebujeme vytvoriť, čo má každá menová únia – skutočnú politickú a ekonomickú úniu, s fondom na vykúpenie dlhu dostupným pre každého, každú členskú krajinu, nielen pre Grécko. Tak ako to je v každej udržateľnej menovej únii." Celý prejav zakončil silnou výzvou, zrejme celá Európa bude dúfať, že si z tohto prejavu Tsipras niečo odnesie.

"Pán Tsipras, ale prvá vec je, že musíte prísť s vaším reformným programom. Nie je to debata o tom, či bola skôr sliepka alebo vajce. Je to vaša voľba. Ako chcete, aby si vás pamätali? Ako nehodu voličov, ktorá urobila ľudí chudobnejších? Alebo ako skutočného revolučného reformátora? V tradícii Trikoupisa a Venizelosa. Hovorím o veľkom vodcovi, ktorý viedol svoju krajinu medzi dvomi svetovými vojnami a modernizoval ju. Voľba je na vás. A ja viem, čo chcú vaši ľudia. Osemdesiat percent Grékov chce zostať v eurozóne. Ukážte, že ste skutočný štátnik, a nie falošný prorok. Urobte to!"

Viac o téme: Európsky parlamentTsiprasGuy VerhofstadtGrécka kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu