Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Krištáľovo čistá voda tohto jazera láka turistov: Museli ho preto zafarbiť načierno!

Plávanie v tomto jazere by mohlo byť to posledné, čo v živote urobíte. Zobraziť galériu (2)
Plávanie v tomto jazere by mohlo byť to posledné, čo v živote urobíte. (Zdroj: YouTube)

DERBYSHIRE – Netreba dať na prvý dojem, to je vec, ktorú sa učíme celý život. Jazero Blue Lagoon v Buxtone v nasledujúcom videu je toho "živou" pripomienkou. Vyzerá byť krištáľovo čisté, krásna farba a viditeľnosť, hneď máte chuť sa v ňom ochladiť. Avšak pozor, ak by ste sa predsa len okúpali, mohla by to byť posledná vec, ktorú v živote urobíte.

Toto jazero je totiž iba toxická žumpa. Okrem tabule, na ktorej je napísané, že voda má vysoké pH. Môže to spôsobiť „podráždenie pokožky a očí, problémy so zažívaním, plesňové infekcie, ako napríklad opar, iné infekcie, ako napríklad vyrážky“. Okúpať sa v tomto jazere by bolo približne rovnaké, ako plávať v amoniaku.

Plávanie v tomto jazere
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Krásna modrá farba je spôsobená chemikáliami, ktoré unikajú z lomového kameňa. V roku 2013 museli dokonca vodu umelo zafarbiť načierno, pretože turisti nemohli odolať lagúnovej modrej a snažili sa vo vode okúpať. Pri pH niekde okolo hodnoty 11,3, pričom bežná voda má pH asi 7, sa skutočne niet čo diviť, že sa toto jazero radí medzi najtoxickejšie v Európe.

Viac o téme: Blue LagoonToxické jazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu