Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrana pred asteroidom alebo kto nás zachráni pred skazou Zeme: Ekonómovia na to prišli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Ekonomika obrany pred asteroidom alebo prečo všetci zomrieme. Takto začína správa, ktorú priniesli americké noviny Washington Post. Asteroidy nepredstavujú novú hrozbu pre ľudstvo, no doteraz k bezpečnému vyriešeniu tejto hrozby zatiaľ nikto neprišiel s prelomovým riešením. Ekonómovia vysvetlili, prečo je to tak a ukázali, že sa dá aj proti tejto existenčnej hrozbe bojovať.

Nedávno uplynulo 107. výročie dopadu najväčšieho asteroidu v histórii Zeme. Vtedy dopadol na Sibír asteroid o veľkosti 90 až 190 metrov a zničil dve tisíc kilometrov štvorcových lesa. V roku 2004 zase asteroid tak veľký, že mal vlastný mesiac, minul Zem. A iba vo februári roku 2013 zasiahol Rusko asteroid o sile atómovej bomby, ktorá bola zhodená na Hirošimu. Najznámejší asteroid vyhubil dinosaurov a mal silu niekoľko miliárd atómových bômb Hirošimy.

Asteroidy tak predstavujú veľkú hrozbu pre ľudstvo, no málokoho to trápi. Ekonómovia Alex Tabarrok a Tyler Cowen z univerzity Georga Masona vo svojom videu vysvetľujú, prečo je tomu tak, píše Washington Post. Pravdepodobnosť, že zomriete po zásahu asteroidu alebo leteckou nehodou, je približne rovnaká, tvrdia ekonómovia a odvolávajú sa na štúdiu. Je to možno aj preto, že pravdepodobnosť asteroidu je malá, ale keď už by sa to stalo, zomrelo by naraz veľa ľudí.

Problém verejného statku

Ekonómovia upozornili, že aj keď na leteckú bezpečnosť dávame veľa prostriedkov, na obranu pred asteroidmi veľmi málo. A to preto, lebo obrana pred asteroidmi sa nazýva v ekonómii "verejný statok". V krátkosti to znamená, že ho môžete užívať, aj keď ho nemusíte platiť. Na základe tejto myšlienky dospeli k záveru, že do investície ochrany pred asteroidom sa nikomu nechce. Väčšina obyvateľov očakáva, že sa do toho pustí vláda, ktorá má prostriedky z daní.

"Keď ochránite jednu osobu, znamená to, že ochránite celú planétu. Keď sa nám podarí odkloniť asteroid, zachránime celú planétu. A práve preto ľudia nie sú ochotní za to zaplatiť, spoliehajú sa jeden na druhého," tvrdí Tabarrok. Väčšina ľudí si chce bezplatne užívať bezpečnosť a nikto nie je ochotný za to platiť. Alex Tabarrok tvrdí, že najlepšou prevenciou pred asteroidmi je ich monitorovanie a najlepšou obranou je ich odchýlenie z dráhy letu.

Existujú súkromné iniciatívy

Aj keď existujú súkromné iniciatívy, ktoré majú zabrániť zrážke asteroidu so Zemou, Tabarrok pochybuje, že uspejú. "Prispel som peniaze jednej súkromnej iniciatíve, ale nemyslím, že to bude mať úspech, pretože ostatní ľudia na to nebudú ochotní prispieť. Je to pretože si myslíte, že vaša čiastka, ktorá spraví rozdiel medzi úspešným odvrátením asteroidu a katastrofou, je veľmi malá a radšej tie peniaze miniete na niečo iné," povedal Tabarrok pre Washington Post.

Bodky na mape znázorňujú asteroidy, ktoré sa rozpadli v zemskej atmosfére v rokoch 1993 až 2004.
Zobraziť galériu (2)
Bodky na mape znázorňujú asteroidy, ktoré sa rozpadli v zemskej atmosfére v rokoch 1993 až 2004.  (Zdroj: nasa)

Sme v tom spolu

Ľudia nechcú prspievať aj z toho dôvodu, že pravdepodobnosť zásahu je veľmi nízka a ľudia si to ani nevedia predstaviť. Rovnako si bolo ťažké predstaviť únos lietadla pred 11. septembrom. Jednoducho, chýba motivácia. "Fakt, že celá planéta je v potencionálnom ohrození kvôli asteroidu, robí problém pre nás všetkých. To by nás malo priviesť k myšlienke, že všetci sme na jednej lodi."

Viac o téme: AsteroidEkonómZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu