Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Okolo hlavy nám letelo neuveriteľné bohatstvo: Vedci hovoria o novej kozmickej výzve

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Astronómovia majú pred nimi rešpekt, ale tentoraz si museli aj oni priznať, že sme mohli naraziť na pekné bohatstvo. Vesmírne teleso s prívlastkom platinové minulo Zem vo vzdialenosti 2,4 miliónov kilometrov a podľa odborníkov ukrývalo nepredstaviteľné bohatstvo.

Vedci odhadujú, že asteroid, ktorý preletel v blízkosti Zeme 19. júla 2015 vo vzdialenosti šesťkrát väčšej ako Mesiac od Zeme, niesol podľa Rt.com vo svojom jadre zásoby platiny a iných drahých kovov v hodnote od 300 miliárd do 5,4 biliónov dolárov! Asteroid pomenovaný ako 2011 UW158 sa tak stal veľmi zaujímavým kandidátom na ťažbu drahých kovov, uvádza portál Space.com.

VIDEO Bizarná teória ukrajinského tínedžera (14): Asteroid by mohol zachrániť našu planétu!

Spoločnosť Planetary Resources dúfa, že najbližšie desaťročia bude môcť pomocou špecializovanej kozmickej lode uskutočniť ťažbu aj na vesmírnych telesách. Platina patrí medzi najvzácnejšie prvky na Zemi, ale niektoré asteroidy by súčasne mohli disponovať aj zdrojmi pre pohonné látky do kozmických lodí. Na rozdiel od asteroidov, ktoré sú len zbierkou okruhliakov a ľadu, predstavuje práve 2011 UW158 veľkú kozmickú výzvu.

Okolo hlavy nám letelo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

„Jeho tvar, veľkosť a rotácia naznačujú, že objekt drží pokope aj niečo viac, než len gravitácia, pretože pri takej rýchlej rotácii by sa rozbil na kusy,“ uviedol Patrick Taylor, vedec z planetárneho radarového oddelenia, ktorý asteroid pozoroval pri prelete okolo Zeme. 2011 UW158 sa k Zemi opäť priblíži v roku 2108 a podľa astronómov nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Viac o téme: Asteroid2011 UW158
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu