Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Experti tvrdia: Asteroid by vyhladil pobrežie celého sveta, vieme zmeniť temnú budúcnosť planéty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SOUTHAMPTON - Pred miliónmi rokov spôsobili vyhynutie dinosaurov a experti sa obávajú, že podobný osud čaká aj ľudstvo. Dopad asteroidu by podľa britských odborníkov mohol spôsobiť obrovské ničivé cunami a zabiť tisíce ľudí. Preto vymysleli novinku, ktorá má zmeniť temnú budúcnosť našej planéty.

Keby sa Zem zrazila s asteroidom, ohrozené sú najmä pobrežné oblasti, varujú odborníci, ktorí do rizikových krajín zaraďujú aj Veľkú Britániu. Tím vedcov z Southamptonnskej univerzity totiž vyvinul softvér na predpovedanie dopadu asteroidov. Odteraz už dokážu simulovať, aký vplyv by mohli mať na zasiahnuté okolie.

NASA vyvracia najväčšie obavy, ale pripravuje tajné cvičenie: Kontroverzné proroctvo?!

V slnečnej sústave bolo objavených okolo 13-tisíc asteroidov a 500 z nich by sa podľa expertov mohlo dostať do kolízie so Zemou. Mnohé z nich by však dokázali vymazať z povrchu planéty aj celú krajinu. Ak však asteroid dopadne do oceánu, má potenciál vyvolať ozrutné cunami, ktoré zničia pobrežné mestá po celom svete.

Experti tvrdia: Asteroid by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Dokážeme predvídať, čo sa stane

Softvér Armor vyrátal, že s dôsledkami dopadu asteroidu by sa musela vyrovnávať aj Británia, keby dopadol do Severného alebo Atlantického oceánu. „Keď dopadne asteroid, jedným z najväčších problémov sú cunami. Británia je ostrov z množstvom pobreží a obyvateľstvom v týchto častiach,“ ozrejmil výskumník Clemens Rumpf. Vedci zároveň dúfajú, že nový softvér pomôže vytvoriť akčný plán v prípade ohrozenia sveta asteroidom, pretože podľa nich ide o reálne nebezpečenstvo.

„Nový softvér nám umožňuje zobraziť, čo sa pravdepodobne udeje po dopade asteroidu. Ale tiež simulovať to, čo by sa mohlo stať, keby sme sa ho snažili odkloniť napríklad pomocou kozmickej lode vo vesmíre,“ dodal vedec.

Experti tvrdia: Asteroid by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Viac o téme: CunamiAsteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu