Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci varujú: Vstupujeme do fázy masového zániku, o tri generácie ľudstvo na Zemi vyhynie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

STANFORD - Stanfordskí vedci alarmujú, že vstupujeme do šiestej vlny masového úhynu živočíšnych druhov. Kým tie predchádzajúce boli vyvolané prírodnými katastrofami, poslednú má na svedomí človek. Podľa odhadov by ľudstvo mohlo zmiznúť z povrchu Zeme už v počiatkoch tohto procesu.

Sme na pokraji vyhynutia. Tím amerických vedcov vypracoval štúdiu, z ktorej „bez akýchkoľvek pochýb“ vyplýva, že vstupujeme do šiestej fázy veľkého masového zániku na Zemi. Niektoré druhy sa totiž vytrácajú stokrát rýchlejšie, ako doposiaľ.

Známy ekonóm tvrdí: Na záchranu planéty máme šesť mesiacov, potom sme odsúdení!

Katastrofálny úhyn druhov má zároveň negatívny dopad na ekosystém – priamo vplýva napríklad na opeľovanie plodín hmyzom a čistotu vody. Podľa profesora Paula Ehrlicha, ktorý výskum viedol, stratia ľudia nasledujúce tri generácie veľa výhod biodiverzity, pretože ohrozené živočíšne druhy podliehajú rýchlemu globálnemu zániku.

„Ak bude tento stav pokračovať, život by sa o mnoho miliónov rokov mohol obnoviť, ale náš druh zmizne pravdepodobne už čoskoro,“ uviedol podľa Daily Mail Gerardo Ceballos, spolupracovník Ehrlicha. Už v priebehu dvoch generácií by sa z povrchu Zeme mohlo vytratiť 75 percent druhov. „Zdôrazňujeme, že naše výpočty pravdepodobne podceňujú závažnosť krízy, pretože naším cieľom bolo umiestniť vplyv ľudstva na biodiverzitu na realistickú dolnú hranicu,“ dodali odborníci.

Niektoré druhy sú chodiacimi mŕtvolami

Hlavnými dôvodmi zániku ľudského druhu je podľa nich fakt, že ľudská populácia stále prudko rastie, zvyšuje sa spotreba surovín a prehlbuje sa ekonomická nerovnosť. Súčasne ľudia ničia biotopy. Poľnohospodárstvo a ťažba dreva postupujú na úkor zalesnených oblastí. V ovzduší, pôde a vo vode sa nachádzajú toxíny, ktoré dovršujú dielo skazy. Mení sa celý ekosystém.

Podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody, ktorá vedie zoznam ohrozených a vyhynutých druhov, sa možnosť straty aktuálne vzťahuje na 41 percent všetkých druhov obojživelníkov a 26 percent všetkých cicavcov. „Existujú príklady živočíchov po celom svete, ktoré sú chodiacimi mŕtvolami,“ upozornil Ehrlich.

Predchádzajúcich päť skazonosných vĺn mali na svedomí meteority, tú poslednú bude mať pravdepodobne na rováši človek.  „Vyhnúť sa šiestej vlne si bude vyžadovať veľmi rýchle a cielené úsilie na zachovanie ohrozených druhov a zmiernenie tlaku na ich populáciu,“  uvažujú autori štúdie a snažia sa byť optimistami. Veria, že človek je schopný pracovať na riešení problémov planéty a že štúdia bude užitočná vo vzťahu k úsiliu o zachovanie planéty.

Vedci varujú: Vstupujeme do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: Koniec svetaApokalypsaVyhynutie druhov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu