Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pripravení na apokalypsu: Ak padne internet, polovica sveta "zamrzne", ale títo ľudia prežijú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Svet je vraj v týchto dňoch veľmi desivé miesto na život. Neustále sme bombardovaní správami o možnom zničení Zeme asteroidom, alebo tým, že našu civilizáciu zdecimuje teroristický útok. Tak isto čelíme strachu z hacknutia obrovského množstva dát či ekonomického kolapsu. Ak by k takejto situácii skutočne došlo, len malá hŕstka ľudí by vedela, ako sa zachovať. A práve tí si po anglicky hovoria prepperi. Čiže jednoducho tí, ktorí sú "pripravení".

Vedci varujú: Vstupujeme do fázy masového zániku, o tri generácie ľudstvo na Zemi vyhynie!

Ide údajne o rozsiahlu komunitu, ktorá prežije aj vo chvíľach, keď vypadne internet a prestanú fungovať bankomaty. Najväčší počet členov má v USA, ale veľké množstvo ich pribúda aj vo Veľkej Británii. Deje sa tak aj vďaka stránke ukpreppersguide.co.uk, ktorú spravuje Steve Hart.

Pripravení na apokalypsu: Ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ukpreppersguide.co.uk)

Podľa neho je to vlastne ďalšia forma poistenia. Tak ako ľudia uzatvárajú životné poistky či poistky na auto, v tomto prípade je to trochu iný uhol pohľadu na problematiku "čo keby". "Čo keď udrie  zemetrasenie? Alebo cunami alebo sopka alebo dokonca bio-teroristický útok," vysvetlil Steve, ktorého stránka zaznamenáva približne 100.000 návštev za mesiac.

Je pravda, že tieto situácie sú trochu nepravdepodobné, ale 59-ročný muž sa tým nenechá odradiť. Podľa neho, ak spadne internet, polovica planéty bude vyradená z prevádzky. V 21. storočí sa totiž každý takmer na 100 percent spolieha na technológiu. Uznáva, že mnoho z týchto apokalyptických scenárov sa nenaplní, ale naznačuje, že je lepšie byť v bezpečí, ako neskôr ľutovať.

Najlepšie tipy na začiatok:

  • Majte minimálne týždenné zásoby jedla vo vašom dome. Najlepšie ak to budú konzervy.
  • Pokiaľ ide o vozidlá, vsaďte na autá vyrobené pred rokom 1980. Sú jednoduchšie na opravu v prípade núdze, pretože v nich nie je toľko elektroniky.
  • Zožeňte si tieto veci: Dobrý spací vak, tablety na filtráciu vody a slušný nôž


Hart tiež navrhuje obmedziť svoju závislosť na technológii, naplniť pár náhradných kanistrov s benzínom a naučiť sa, ako filtrovať vodu. Ročné obdobie môže tiež hrať úlohu - ak je zima, ako budete vykurovať svoj dom?

"Choďte domov a skúste to," uviedol Steve pre Mirror Online. "V polovici varenia čaju, vypnite elektrinu. Skúste to na hodinu. Alebo na týždeň, a uvidíte, čo ďalej. Máte doma niečo, čo vám umožní prežiť aj bez energie?"

Napriek tomu, že prepperi sa považujú za podzemnú komunitu, v súčasnosti sa k nim dá paradoxne najľahšie pridať tak, že strávite pár minút na internete, ak máte záujem zistiť, kam treba zájsť. Koniec sveta vraj nemusí byť za rohom, ale nie je na tom nič zlé byť trochu pripravení.

Viac o téme: Koniec sveta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu