Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zem ohrozuje 500 vesmírnych telies, o sto rokov môžu do nás naraziť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Zem potencionálne ohrozuje približne pätsto planétok, ktoré by o zhruba sto rokov mohli do našej planéty naraziť. Uviedol to vedúci pracovník Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Detlef Koschny.

Pravdepodobnosť takéhoto konfliktu je podľa neho ale veľmi malá, v niektorých prípadoch jedna k miliónu. Povedal to agentúre AFP na okraj zasadnutia expertov ESA a NASA, ktoré sa dnes končí vo Frascati u Ríma. "Sledujeme ich dráhy, snažíme sa predvídať, ako by mohli vyzerať a či predstavujú prípadné riziko," vysvetľuje nemecký vesmírny inžinier Koschny, ktorý v ESA riadi sekciu NEO (Near Earth Objects) zaoberajúcu sa vesmírnymi predmetmi v blízkosti Zeme.

V prípade skutočného nebezpečenstva vidia podľa neho odborníci teraz dve možné riešenia. Prvým je postupné odsunutie hroziacej planétky z jej dráhy pomocou tlaku špeciálneho zariadenia, ktoré by sa k asteroidu vyslalo. Druhým riešením sa javí zničenie planétky pomocou jadrového výbuchu. "Vieme, že sme schopní zasiahnuť (vo vesmíre) všetky predmety s priemerom nad sto metrov," uistil Koschny.

"Planetárna obrana bola pred desiatimi rokmi koníčkom. Teraz sa stala globálnou starosťou" tvrdí americký vesmírny výskumník William Ailor, ktorý je v predsedníctva päťdňového štvrtého konania konferencie PDC (Planetary Defence Conference) v Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu