Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čech mal skončiť v plynovej komore: Prežil a vynašiel čosi, čo nám pomáha odhaliť zákutia vesmíru!

Ben Abeles (vľavo) so svojím kolegom v roku 1972
Ben Abeles (vľavo) so svojím kolegom v roku 1972 (Zdroj: George Cody.)

VIEDEŇ/PRAHA - Značne dramatický život pripravil osud Benovi Abelesovi. Viedenského rodáka z českožidovskej rodiny, ktorý žil v mladosti v Prahe, zachránil (na rozdiel od rodičov či sestry) pred smrťou Nicholas Winton, keď ho v roku 1939 spoločne s ďalšími stovkami židovských detí odviezol z Prahy do Británie. Po vojne žil v Prahe, doštudoval v Izraeli a ako fyzik sa preslávil v USA, kde vyvinul zdroj energie pre vesmírne sondy, ktorý sa používa dodnes. Stále vitálny Abeles, ktorý sa volal Fridrich, Fritz, Fred, Bedřich, Benjamin a Ben, oslávi 23. júna deväťdesiat rokov.

FOTO Nepoznaná história: V Petržalke odhalili takmer zabudnutý koncentračný tábor

"Pôvodne som bol Fritz, Fridrich, ale za to meno som sa hanbil. Bedřich je preklad. Keď som sa potom dostal do Anglicka, v škole mi hovorili Fred, po vojne v Čechách zasa Bedřich. V Izraeli to nevedeli vysloviť, tak som to zmenil na Benjamin a v Amerike som to skrátil na Ben. A tak už to zostane," povedal pred časom pre Lidové noviny Abeles, ktorý má tri národnosti - českú, americkú a izraelskú.

Jeho český otec Arnošt (Ernst) Abeles pochádzal z Vysoké Libyně na Plzeňsku, matka Selma, Rakúšanka, pochádzala z Linzu. Do ôsmich rokov žil s rodičmi a staršou sestrou v poľskom meste Bielsko-Biala, kde bol jeho otec riaditeľom likérky Stock. V roku 1933 sa rodina presťahovala do Prahy, kde študoval na gymnáziu, z ktorého ho pre jeho židovský pôvod vylúčili. Rodina ho preto v júli 1939 vyslala z Prahy do Anglicka tzv. Wintonovým transportom. "Sestra mala zabezpečené miesto v Anglicku ako opatrovateľka detí, ale už to nestihla," spomínal.

V Londýne sa ho ujala príbuzná, študoval na internátnej škole, umýval riad, potom sa učil za kuchára a pracoval ako čašník. Keď mal 18, prihlásil sa do armády a v Kráľovskom vojenskom letectve bol ako mechanik nasadený v útvare pre boj s nemeckými ponorkami. Pri službe v armáde si tiež spravil maturitu.

Počas vojny jeho rodinu povraždili v koncentračných táboroch. Po oslobodení odišiel do Prahy a vyštudoval fyziku na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Karlovej. V roku 1949 odišiel legálne do Izraela (vtedajší Sovietsky zväz totiž vtedy považoval židovský štát za potenciálneho spojenca na Blízkom východe), kde sa opäť živil ako čašník, a po úspešnom absolvovaní doktorátu v odbore fyziky získal miesto učiteľa matematiky v meteorologickom ústave. Neskôr prešiel do Weizmannovho vedeckého ústavu, kde vykonával seizmologické merania.

"Musel som sa tam naučiť hebrejsky a tiež podnebie bolo nezvyklé. Aj spôsob života bol úplne odlišný," spomínal.

V roku 1956 odišiel do USA, kde začal pracoval vo firme Radio Corporation of America (RCA), ktorá napríklad vyvinula a vyrobila prvý televízor. Preslávil sa ako fyzik, keď stál s kolegom Georgom Codym pri objave zdroja, ktorý môže družice napájať vo väčších vzdialenostiach od Slnka, kde už nefungujú fotosolárne články. V roku 1961 si nechal tento objav termoelektrického generátora patentovať.

Jeho objav sa prvýkrát prakticky uplatnil v roku 1965 pri sonde SNAP 10A, následný rádioaktívny termoelektrický generátor bol využitý na asi 25 ďalších amerických vesmírnych sondách - napríklad na Pioneeru 10 a Pioneeru 11, ktoré boli vypustené v roku 1972, na sondách Voyager 1 a 2, pri letoch na Mesiac v projekte Apollo či na sonde Cassini zameranej na Saturn.

V RCA pracoval Ben Abeles 21 rokov, potom sa vo výskumnom centre firmy Exxon podieľal na vývoji supertenkých vrstiev z kremíka. Potom ešte prednášal ako hosťujúci profesor na univerzite v Texase a v roku 1995 odišiel do dôchodku. V ňom je stále aktívny: pracoval vo vývarovni pre ľudí bez domova a zamestnania, učil negramotné ľudí čítať a písať aj pracovať s počítačmi, v Princetone si postavil dom, cestoval, učil sa cudzie jazyky a tiež sa udržiaval a udržiava v dobrej fyzickej kondícii, keď štyrikrát týždenne pláva kilometer v bazéne.

"Vždy som mal pocit, že niečo dlhujem Nickymu Wintonovi, britským ľuďom, ktorí mi dali nový domov, a svojim rodičom, ktorí mali tú odvahu poslať ma preč. Preto sa snažím pomáhať ľuďom," povedal pred časom.

So svojou ženou mal tri deti a niekoľko vnúčat. Po manželkinej smrti sa druhýkrát oženil a presťahoval do Anglicka. Stále hovorí výborne po česky.

Viac o téme: Benjamin AbelesNicholas Winton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu