Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivé zistenie: Nacistická propaganda deťom zmenila myslenie a vymyla mozgy!

Nemecké deti mali pocit, že sa v škole zabávajú Zobraziť galériu (3)
Nemecké deti mali pocit, že sa v škole zabávajú (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Nacistická ideológia mala podľa odborníkov na deti celoživotný účinok. Čím dlhšie im v školách servírovali hitlerovské názory, tým hlbšie sa im vryli do duše. Dokonca dostávali domáce úlohy, ktoré pomáhali nacistom odvážať Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov!

Švajčiarski a americkí vedci potvrdili, že čím viac boli nemecké deti v školách vystavené nacistickej propagande, tým vyššia je aj pravdepodobnosť, že si zachovali negatívny postoj voči Židom. Výskum vychádzal z rozsiahlych prieskumov z roku 1996 a 2006, v ktorých respondentov žiadali, aby sa vyjadrili k rôznym otázkam, vrátane názorov na Židov. Do prieskumu výskumníci zapojili 5 300  ľudí z 264 nemeckých miest, ktorých rozdelili na základe pohlavia, veku a lokality.

VIDEO Nacistické vystúpenie v tanečnej súťaži: Hitler by mal z hlúposti týchto detí radosť

Vedcov prekvapilo, že ľudia narodení okolo roku 1930 si doposiaľ udržali silné antisemitské postoje, 50 rokov po páde Tretej ríše! „Ak sú ľudia v priebehu svojich formatívnych rokov vystavení totalitnému režimu a jeho vzdelávaniu, ovplyvní to spôsob, ako ich myseľ pracuje,“ uviedol Hans-Joachim Voth  z Zürišskej univerzity a dodal, že je zarážajúce, ako dlho tieto postoje môžu pretrvať.

Desivé zistenie: Nacistická propaganda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Deťom dávali špeciálne domáce úlohy

Najsilnejšie antisemitské postoje mali ľudia z oblastí pod niekdajším výrazným nacistickým vplyvom. Autori štúdie zároveň upozornili, že na vymývanie mozgov nacistami sa dlho zabúdalo, pretože v porovnaní s ich brutálnymi skutkami sa javilo ako zanedbateľné. Paradoxom však je, že kým Židia, ktorí prežili holokaust, líčia svoje detstvo a školské časy ako plné utrpenia a zneužívania, nežidovskí Nemci svoje detstvo väčšinou opisujú skôr pokojné a zábavné.

Nacistickí vychovávatelia vplietali antisemitskú propagandu takmer do každého školského predmetu, dokonca zadávali študentom projekty na „čistenie“ cirkevných záznamov, keď mali odhaľovať mená židovských rodín, ktoré nedávno konvertovali na kresťanstvo. Z nich potom vznikali nové záznamy, na základe ktorých odvážali Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov. Nevedomky tak zo študentov robili komplicov nacizmu, uvádza Huffingtonpost.com.

Desivé zistenie: Nacistická propaganda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: NacizmusHitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu