Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najznámejší proces vrcholí: Trýznivé svedectvo ženy z Československa, ktorá prežila tábor smrti

Oskar Gröning Zobraziť galériu (4)
Oskar Gröning (Zdroj: SITA)

LUENEBURG - Verdikt v jednom z najznámejších súdnych procesov sveta čoskoro padne. V sieni neďaleko Hamburgu zaznelo trýznivé svedectvo ženy, ktorá prežila nacistický tábor smrti, ale bývalý dôstojník SS sa stále považuje za nevinného. Proces s Oskarom Gröningom sa tiahne už od decembra 2014.

Bývalý nemecký dôstojník SS Oskar Gröning bol obvinený zo spoluviny na smrti 300-tisíc deportovaných maďarských Židov, poslaných do plynových komôr v máji až júli 1944. Svoju morálnu vinu uznal, ale poprel akékoľvek právne postihnuteľné zavinenie. Muž s prezývkou „Účtovník Osvienčimu“ vyjadril pokoru a vinu vo vzťahu k prežitým a rodinám obetí. „Za holokaust nesiem zdieľanú vinu, hoci moja časť bola malá,“ uviedol. Jeho žiadosť o odpustenie za vinu následne vyznela veľmi zarážajúco, uvádza portál News.yahoo.com.

Čítajte tiež: Zomrel muž, ktorý zachránil stovky československých detí

Gröning v stredu vstúpil do súdnej s pomocou dvoch zdravotníkov a aktuálne čelí hrozbe 15-ročného väzenia a ďalšie zvyšné pojednávania sú naplánované až do konca júla. V predchádzajúcom svedectve uviedol, že deportácie vykonával z povinnosti. Tretej ríši slúžil ako účtovník, ktorý mal na starosti triedenie a počítanie peňazí od tých, ktorých posielali do plynových komôr. Prijímal rôzne meny z celej Európy a dopravoval ich nacistickým šéfom v Berlíne. „O hrozných podmienkach počas deportácií som nemal tušenie. Šokovalo ma to,“ vyhlásil na svoju obranu bývalý dôstojník SS. Podľa jeho slov sa o detailoch utrpenia rodí dozvedel až na súde zo svedectiev.

Najznámejší proces vrcholí: Trýznivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Najznámejší proces vrcholí: Trýznivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Je vinný, lebo nosil uniformu

Ako finálna svedkyňa v procese s Gröningom  prišla Irene Weissová, ktorá prežila väznenie v Osvienčime a svedčila proti 94-ročnému mužovi. Opísala svoje utrpenie z obdobia, keď mala iba 13 rokov. Jej matka, traja mladší súrodenci a starší brat boli čoskoro po príchode zavraždení v plynovej komore. Kým zastrelili aj jej otca, prinútili ho odstraňovať mŕtve telá z plynových komôr a dohliadať na ich spopolnenie. Weissová zdôraznila, že toto Gröningovi nikdy neodpustí.

Irene Weissová
Zobraziť galériu (4)
Irene Weissová  (Zdroj: SITA)

„Vyhlásil, že sa nepovažuje za páchateľa, že bol iba malým kolieskom v súkolesí. Ale keby tu dnes sedel v uniforme SS, triasla by som sa a všetka prežitá hrôza by sa ku mne vrátila. Každý, kto nosil uniformu, na tomto mieste zastupuje teror a priepasť, do ktorej ľudskosť môže klesnúť bez ohľadu na to, akú zastával funkciu,“ povedala Weissová.

Viac o téme: NacistaOsvienčimOskar GröningIrene Weiss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu