Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dôkaz o Hitlerovej neporaziteľnosti odhalený: Chemici Tretej ríše dávali vojakom tajnú zbraň

Látku pridávali aj do čokolády Zobraziť galériu (3)
Látku pridávali aj do čokolády

BERLÍN - Aby Hitler dokázal motivovať svoju armádu k barbarským činom a vysokému nasadeniu s rizikom straty vlastného života, potreboval na to umelé prostriedky. Jeho kumpáni z radov chemických inžinierov preto vyvinuli „liek“, ktorý je dnes dobre známy. V minulosti mal však konkurovať Coca-Cole alebo káve.

Hitlerova obávaná armáda okolo seba šírila strach a ideu neporaziteľnosti. Ako však uvádza nová kniha o nacizme, príčina bola bežným ľuďom málo známa. Na to, aby vydržali vojaci dlho v bdelom stave a mali pri boji pocit eufórie a neporaziteľnosti, museli užívať drogy.

Kontroverzná štúdia tvrdí: Toto prehralo prchkému Hitlerovi druhú svetovú vojnu!

Norman Ohler vo svojej najnovšej knihe Der Totale Rausch odhaľuje, že kľúčovú úlohu v motivácii nacistických vojakov zahrávala droga na metamfetamínovej báze, ktorú v roku 1937 vyrobili nacisti a rozdávali v armáde pod názvom pervitín, uvádza The Independent.

Kontroverzný liek na stres a únavu

Droga bola distribuovaná ako pilulka s povzbudzujúcim účinkom a takisto ako „liek“ na stres a únavu, pretože navodzovala pocit eufórie. „Na začiatku si vojaci neuvedomovali, že je to droga. Mysleli si, že jej užívanie je rovnaké, ako pitie kávy,“ vysvetľuje Ohler. Nacistické vedenie si však veľmi dobre uvedomovalo účinky stimulantu počas boja. Keď sa v roku 1939 Nemci snažili o inváziu do Poľska, v Hitlerovej armáde kolovalo až 35 miliónov tabliet pervitínu, aby potom mohli ohrozovať aj Francúzsko. Počas štyroch dní sa nemeckému vojsku podarilo dobyť toľko francúzskeho územia, koľko sa nepodarilo počas štyroch rokov prvej svetovej vojny.

Ohler založil svoje teórie na niekoľkomesačnom výskume strávenom vo vojenských archívoch v Nemecku a USA. Historici hovoria, že jeho zistenia zmenia súčasný pohľad na vojnovú minulosť Nemecka. „Skutočnosť, že Blitzkrieg bola vojna poháňaná drogami, opäť vyvracia teóriu o tom, že nemecká armáda bola bezchybná,“ myslí si nemecký historik Hans Mommsen.

Dôkaz o Hitlerovej neporaziteľnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Chemici mali vynájsť árijskú drogu

Generál Erwin Rommel, ktorého prezývali „Púštna líška“, bol veliteľom tankovej divízie počas nemeckej invázie do Francúzska a hovorí sa, že užívanie pervitínu bolo preňho denným chlebom. Podľa Ohlera nacisti odmietli klasické známe drogy ako kokaín, ópium či morfín, pretože boli ľahko dostupné a nálepkované ako „židovské“. Chemici Tretej ríše tak vyvinuli alternatívu, ktorá bola prijateľnejšia pre „árijcov“. Objaviteľom pervitínu sa stal chemik Fritz Hauschild.

„Nacisti chceli, aby pervitín súperil s Coca-Colou. Ľudia ho užili a boli v eufórii,“ opísal Ohler. A aby sa necítili ukrátené ani gazdinky v domácnosti, vyvinuli dokonca čokoládu, ktorá drogu obsahovala!

V Ohlerovej knihe padlo podozrenie aj na Hitlerovho osobného lekára Theodora Morella, ktorý nacistického vodcu zmenil na narkomana. V Morellových poznámkach našiel Ohler uvedené, že Hitler pravidelne dostával „injekcie“ a čoraz viac bol závislý na lieku zvanom Eukodal. Išlo o látku s omamným účinkom na utíšenie bolesti. Údajne dostal Eudokal prvý raz pred stretnutím s Mussolinim, keď Taliansko uvažovalo o vystúpení zo spojenectva s Nemeckom. Po dvoch injekciách Eukodalu sa Hitler cítil natoľko dobre, že sa mu Mussoliniho podarilo prehovoriť na svoju stranu a ostal s Nemeckom zadobre, uviedol na ilustráciu Ohler.

Hitler bol v čase spáchania samovraždy narkomanom
Zobraziť galériu (3)
Hitler bol v čase spáchania samovraždy narkomanom  (Zdroj: TASR)

 

 

Viac o téme: PervitínArmádaNacistiHitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu