Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ekonóm prehovoril: Poznám tajomstvo, ako byť bohatý, čítajte pozorne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Jedným z najvyhľadávanejších výrazov na Google je výraz "ako zbohatnúť". Nečudo, veď kto by netúžil po tom, aby si už viac nemusel robiť starosti s tým, ako každý mesiac zaplatí účty a či si bude môcť dovolíť ísť v lete na dovolenku. Vedzte, že väčšina z týchto ľudí už bohatá je a ani o tom nevie.

Máte na krku hypotéku, na letnú dovolenku si musíte šetriť celý rok a v obchode rozmýšľate, či kúpite kilo jabĺk alebo čerešní? I tak ste ale na tom lepšie než väčšina sveta. Byť bohatý je totiž veľmi relatívne a vôbec to nezáleží na tom, koľko peňazí máte uložených v banke.

Podľa srbsko-amerického ekonóma Branka Milanoviča sa na túto problematiku treba pozerať z globálneho hľadiska. Ako vysvetlil, blahobyt sa neurčuje na základe toho, kto sú vaši rodičia, ale v akej krajine ste sa narodili. Výsledky jeho výskumu hovoria jasnou rečou. Pokiaľ napríklad patríte medzi percento najchudobnejších ľudí v Nemecku, stále ste na tom lepšie ako deväťdesiat percent obyvateľov Indie alebo šesťdesiat percent Číňanov.

Viac ako polovica toho, čo zarobíte, je určená štátom, v ktorom žijete. A keďže len tri percentá svetovej populácie tvoria imigranti, dá sa povedať, že zárobok je priamo určený od miesta vášho narodenia. Napríklad keď pracujete v McDonalde v Indii, zarobíte za hodinu v prepočte len 40 centov, v Číne je to už 70 centov za hodinu, v Rusku 2,1 eura, v USA 6,7 eura a nakoniec v západnej Európe až 9,4 eura za hodinu za tú istú prácu.

Ekonóm prehovoril: Poznám tajomstvo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Samozrejme je potrebné si uvedomiť, že tovary a služby sú v západnej Európe sú omnoho drahšie než povedzme v takej Indii. Ale aj keď tento fakt známy ako parita kúpnej sily (teoretický výmenný kurz) zoberieme do úvahy, rozdiel medzi obyvateľmi jednotlivých krajín je obrovský.

Ekonóm prehovoril: Poznám tajomstvo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Branko Milanovič)

Byť bohatým je teda, ako sa zdá, najmä záležitosťou toho, či žijete na správnom mieste. Otázkou teda zostáva, ako môžu zbohatnúť aj ľudia z tých "nesprávnych" krajín. Riešenie je na prvý pohľad veľmi ľahké. Matt O'Brien, ktorý píše pre Washington Post, navrhuje, aby sa jednoducho presťahovali do bohatších štátov. Ak by tam aj vykonávali tú istú prácu ako doma, dostávali by za ňu oveľa vyššiu mzdu. V tejto súvislosti ale O'Brien upozorňuje, že by takýto trend mohol viesť k znižovaniu platov u ľudí, ktorí už žijú v danej krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu