Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američania zatajovali informácie o dolapení bin Ládina: Tajný agent prehovoril o klamstvách vlády!

Usáma bin Ládin Zobraziť galériu (2)
Usáma bin Ládin (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Bol vodca Al-Kájdy Usáma bin Ládin mrzák v čase, keď elitný tím vojakov Seal zaútočil na budovu v Pakistane a zastrelil ho? Boli časti jeho tela vyhodené z vrtuľníka namiesto toho, aby ho pochovali v mori, ako tvrdí Amerika? Maskovala vláda Spojených štátov detaily o prestrelke, ktorá sa nikdy nekonala? Toto sú tri základné otázky investigatívneho novinára, ktorý strávil posledné štyri roky pátraním po skutočnej pravde, ktorá sa odohrala 2. mája 2011 a tvrdí, že veľa z toho, čo prezident USA Barack Obama povedal svojim občanom aj svetu, je lož.

Držiteľ Pulitzerovej ceny Seymour Hersh opísal vo svojom článku pre London Review of Books Usámu bin Ládina ako muža chatrného zdravia, ktorého držali v zajatí Pakistanci a mal veľmi ďaleko od zákerného a nepolapiteľného vodcu teroristov, tak ako ho maľovala svetová tlač a tento dojem udržiavala americká vláda.

Na základe anonymného svedectva vysokého predstaviteľa tajnej služby vo výslužbe poukazuje na klamstvá a nepresnosti v Obamových slovách, ktoré použil vo svojej reči priamo po smrti bin Ládina a ktoré boli natoľko chybné, že ich potom vláda musela kryť.

V prvom rade americký prezident uviedol, že išlo o vyvrcholenie rokov starostlivej a vysoko účinnej práce spravodajských služieb. Reportérom bolo povedané, že Pakistan sa na akcii nijako nepodieľal pre prípad, aby nedošlo k prípadnému úniku informácií, ktoré by mohli ohroziť tím Seal a jeho úlohu dostať najhľadanejšieho muža sveta. Hersh však tvrdí, že Pakistan o všetkom vedel.

Prezident Obama by mal čo to vysvetliť.
Zobraziť galériu (2)
Prezident Obama by mal čo to vysvetliť.  (Zdroj: SITA)

Pakistanská spravodajská služba ISI mala zajať bin Ládina už v roku 2006 a držať ho zavretého v budove s vysokými múrmi. V auguste 2010 mal bývalý vysoký pakistanský spravodajský dôstojník kontaktovať Jonathana Banka, neskôr šéfa CIA na americkom veľvyslanectve v Islamabade, a ponúknuť sa, že mu prezradí, kde sa bin Ládin nachádza. Za to žiadal odmenu, ktorú Washington vypísal za Ládinovo dolapenie v roku 2001. Na spolupráci sa dohodli a dostal 25 miliónov dolárov.

Hersh ďalej uvádza, že najmenej dvaja vysokí predstavitelia ISI - generál Ashfaq Pervez Kayani a generál Ahmed Shuja Pasha - si vzali peniaze od Američanov za to, že sa zaručili za nezasahovanie Pakistanu. Podľa novinárovho informátora Pasha tiež žiadal, aby sa Washington prestal sťažovať na nedostatok spolupráce tejto moslimskej krajiny pri americkej vojne proti terorizmu.

Svet mal veriť, že Usáma bin Ládin bol obrovský nepriateľ až do jeho konca. Znie to lepšie, než by mala Amerika priznať, že zabila mrzáka, ktorým podľa Hersha v tom čase 54-ročný vodca Al-Kájdy bol. V zajatí totiž potreboval neustály dohľad lekárov a pravidelné ošetrenie. "Bin Ládin bol veľmi chorý," prezradil informátor.

Biely dom novinárom povedal, že bin Ládin bol zabitý, pretože prestavoval hrozbu a že Seal Team 6 začal paľbu v sebaobrane. Ale Hersh opäť tvrdí, že anonymné svedectvo spravodajského agenta vypovedá o úplne inom príbehu. "Vedeli, kde sa cieľ nachádza - tretie poschodie, druhé dvere na pravej strane. Išli priamo tam. Usáma bol zbabelý a ustúpil do spálne. Dvaja strelci ho nasledovali. Veľmi jednoduchý, veľmi priamočiary, veľmi profesionálny zásah," povedal informátor a dodal, že mužstvo v podstate zničilo "neozbrojeného staršieho civilistu".

Posledná lož, ktorú Hersh rozoberá, je tvrdenie Američanov, že bin Ládina pochovali v mori. Podľa spravodajského agenta však bolo jeho telo rozptýlené z vrtuľníka. "Ostatky, vrátane jeho hlavy, ktorá obsahovala len pár dier po guľkách, boli hodené do vreca na mŕtvoly a počas letu späť do Jalalabádu vyhodené nad horou Hindúkuš," ozrejmil Hersh.

Žiadne oficiálne fotografie z pohrebu v mori neboli nikdy zverejnené a Pentagon sa vyjadril, že ani žiadne také neexistujú. Biely dom aj Pentagón svorne tvrdia, že im ľudia jednoducho v tomto musia veriť. Pochybnosti sú však veľké a Hershov článok iba prilial ďalší olej do ohňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu