Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prevratný objav amerických vedcov: Myslenie spôsobuje rakovinu, liekom je spánok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

STANFORD - S prekvapujúcim zistením prišli vedci z lekárskej fakulty v Stanforde. Dospeli k tvrdeniu, že stimulácia mozgu podporuje rast smrtiacich nádorov. Výsledky svojej štúdie zverejnili v časopise Cell, kde píšu, že nervová aktivita v mozgovej kôre, vrátane myslenia, vedie k rastu mozgových nádorov.

Vedci z univerzity v Standforde skúmali smrteľné formy nádoru, teda vysokostupňové gliómy, ktoré vznikajú v mozgu alebo mieche. Tvoria zhruba 80 percent z malígnych nádorov mozgu. V súčasnosti sú možnosti liečby veľmi obmedzené. "Zistenie, že mozgová aktivita napomáha rastu nádorov otvára nové možnosti efektívnej liečby," povedala vedúca výskumu, neurologička Michellle Monjeová pre denník Huffington Post a dodala, že nové zistenie ukazuje, ako gliómy ovplyvňujú proces adaptácie či učenia.

Výskum robili vedci na myšiach. Je zarážajúce, že mozgová aktivita stimuluje rast nádorov. Činnosť iných orgánov ničomu takému nenapomáha, napríklad dýchanie nevedie k rakovine pľúc.

Pri mozgu hovoria neurológovia o aktivite proteínu neuroliginu-3, ktorý, ak je nádor prítomný, spôsobuje jeho rast. Vyvstáva preto otázka, či by znížením mentálnej aktivity nedochádzalo k poklesu vzniku nádorov. "Rast tumorov podporovala aj tá najzákladnejšie mozgová aktivita. Redukovať ju napríklad uvedením do umelého spánku, by teda nebola vhodná forma terapie," vysvetlila neurologička. Podľa nej je cesta v tom, že sa preruší spojenie medzi určitou mozgovou aktivitou a rastom nádoru.

Prevratný objav vítajú aj odborníci, ktorí neboli do výskumu zapojení. "Objav otvoril okno do potenciálnych liečebných zákrokov," povedala neuroonkologička Tracy Batchelorová z nemocnice v Massachusetts.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu