Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študentku vydesilo, čo jej našli lekári v hlave: Ťažko uveriť, že je niečo také možné!

Yamini Karanamová Zobraziť galériu (2)
Yamini Karanamová (Zdroj: nbclosangeles.com)

BRATISLAVA/LOS ANGELES - Sužovaná pocitom, že niečo nie je v poriadku, vyhľadala študentka Yamini Karanamová (26) lekársku pomoc. Jej časté bolesti hlavy, neschopnosť sústrediť sa a problémy s chôdzou spôsoboval nádor v mozgu. Doktori však boli v jej prípade zúfalí, nachádzal sa na veľmi neprístupnom mieste a neišlo tak celkom o štandardný prípad. Nádor totiž obsahoval aj časti kostí, vlasov a zubov. Mohlo tak ísť o jej embryonálne dvojča.

Americkí lekári dostali naozaj neľahkú úlohu: zistiť, ako pomôcť dievčine, ktorej hlboko v mozgu ležal a rástol nádor. Väčšina z nich nemala odvahu odstrániť ho a tvrdila, že existuje príliš vysoké riziko trvalého poškodenia. Nakoniec sa však našiel niekto, kto dokázal Yamini opäť vrátiť nádej.

Prečítajte si aj: Dievčatko (11) zachránila šťastná náhoda: Za život vďačí zubárovi!

Losangeleský odborník Hrayr Shahinian prišiel s unikátnou metódou, ktorá študentke informatiky jednoznačne zachránila život. Nemusel jej pri tom ani odstrániť polovicu lebky, stačil endoskopický zákrok, z ktorého sa bude Yamini zotavovať iba tri týždne.

Študentku vydesilo, čo jej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nbclosangeles.com)

Zaujímavosťou tohto prípadu však nie je iba ojedinelý úspech lekárskej vedy, ale aj samotný nádor, zvaný teratóm. Ten totiž obsahuje tkanivá z embryonálnych zárodkov, ako sú vlasy, kosti a niekedy aj zuby. Po prebudení v nemocnici ho dokonca sama nazvala jej zlým dvojčaťom, ktoré ju mučilo uplynulých 26 rokov. Našli sa však aj pádnejšie prirovnania ako napríklad Frankensteinovo monštrum.

Najdôležitejšie však je, že doktor Shahinian mal pre Yamini ešte jednu dobrú správu. Nádor sa ukázal byť benígny, jeho obavy z rakoviny sa teda našťastie nepotvrdili a študentka by sa tak mohla čoskoro vrátiť opäť do školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu