Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prevratný objav amerických vedcov: Pôvodní obyvatelia Európy neboli belosi!

Pôvodní obyvatelia Európy mali od súčasných veľmi ďaleko Zobraziť galériu (2)
Pôvodní obyvatelia Európy mali od súčasných veľmi ďaleko

ST. LOUIS - Väčšina z nás si myslí, že Európa bola domovom našich bielych predkov. Nová štúdia amerických vedcov z Harvardovej univerzity dokazuje, že bledá koža dorazila na väčšinu kontinentu relatívne nedávno.

Práca, ktorú predstavili minulý týždeň na 84. zasadnutí Americkej asociácie fyzikálnych antropológov, ponúka dramatické dôkazy o najnovšom vývoji v Európe. Ukazuje, že väčšina moderných Európanov nevyzerá veľmi ako ľudia, ktorí tu žili pred 8000 rokmi.

Vedci porovnali kľúčové časti DNA s genómami 83 starovekých jedincov z archeologických nálezísk v Európe. Medzinárodný tím odborníkov dospel začiatkom totho roka k záveru, že dnešní Európania sú mixom najmenej troch starovekých populácií lovcov, zberačov a poľnohospodárov, ktorí sa do Európy presťahovali v oddelených migráciách za posledných 8000 rokov. Štúdia odhalila aj to, že masívna migrácia pastierov zo stepí severne od Čierneho mora, mohla do Európy priniesť indoeurópske jazyky pred 4500 rokmi.

Ako informuje sciencemag.org, porovnaním starovekých európskych genómov s tými z poslednej doby genetici Iain Mathieso a David Reich z laboratórií Harvardovej univerzity našli päť génov, ktoré sa podpísali pod zmeny stravovania a pigmentáciu kože. Vedci tvrdia, že gény prešli silným prírodným výberom.

Našli samostatné gény zodpovedné za farbu pleti

Pokiaľ ide o farbu pleti, tím našiel mozaiku vývoja na rôznych miestach a tri samostatné gény, ktoré produkujú svetlú kožu. Dokazuje to fakt, že koža Európanov sa vyvinula počas posledných 8000 rokov. Predpokladá sa, že moderní ľudia, ktorí prišli z Afriky a usadili sa v Európe zhruba pred 40.000 rokmi, mali tmavú pleť, čo bolo výhodné v slnečných zemepisných šírkach. Nové dáta potvrdzujú, že asi pred 8500 rokmi lovci a zberači v Španielsku, Luxembursku a Maďarsku mali tiež tmavšiu pleť. Chýbala im verzia dvoch génov - SLC24A5 a SLC45A2, ktoré vedú k depigmentácii. 

Na severe bledá pokožka

Ale na ďalekom severe, kde je nízka úroveň osvetlenia, a preto má prednosť bledá koža, tím vedcov našiel pozostatky lovcov a zberačov v 7700 rokov starom archeologickom nálezisku Motala v južnom Švédsku. U nich objavili oba génové varianty, ktoré sú zodpovedné za svetlosť kože  SLC24A5 a SLC45A2. O týchto ľudí objavili tiež tretinu génu HERC2 / OCA2, ktorý spôsobuje modré oči a môže tiež prispieť k svetlej pokožke a svetlým vlasom. Preto starí lovci a zberači z ďalekého severu boli už bledí ľudia s modrými očami, ale tí zo strednej a južnej Európy mali stále tmavšiu pleť.

Možné vysvetlenie pre pigmentačné gény je maximalizovať  syntézu vitamín D, povedala paleoantropologička Nina Jablonskiová z Pennsylvania State University. Ľudia žijúci v severných zemepisných šírkach často nemajú dostatok UV žiarenia pre syntetizáciu vitamínu D v ich koži, takže prirodzený výber uprednostnil dve genetické riešenie tohto problému. "To, čo sme si mysleli, je pomerne jednoduchý obraz vzniku depigmentovanej kože v Európe. Ide o vzrušujúcu spleť výberu a rozptýlenie populácie do severných zemepisných šírok," povedala Jablonskiová. "Tieto dáta sú zábava, pretože ukazujú, ako došlo k poslednému vývoju."
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu