Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Miliardový projekt, ktorý má zachrániť ľudstvo: Svetový unikát už testujú v USA!

Budúcnosť pitnej vody spočíva vo využití oceánov
Budúcnosť pitnej vody spočíva vo využití oceánov (Zdroj: carlsbaddesal.com)

CARLSBAD – Máloktorý človek z vyspelých oblastí sveta si dokáže predstaviť jediný deň bez nej. Pravda je však taká, že o desaťročia či storočia už nebude soľ vzácnejšia nad zlato. V meste, ktoré je pomenované po svetoznámych českých kúpeľoch, sa varí nápoj budúcnosti.

Carlsbad Desalination Project sa do povedomia celého sveta dostal výrobou pitnej vody v oblasti, ktorá podľa ČT24 preslávila aj české mesto Karlovy Vary. V kalifornskom Carlsbade aktuálne testujú najväčší odsoľovací závod na západnej pologuli, uvádza stránka Water-technology.net. Obrovský podnik je financovaný zo súkromných zdrojov a jeho technológiu vyvinula spoločnosť Poseidon Resources Corporation, ktorá sa špecializuje na vodohospodársku infraštruktúru. Miliardový megaprojekt zahŕňa odsoľovacie zariadenia, skladovanie vyprodukovanej vody a desiatky kilometrov dlhé potrubia na jej prepravu.

 

Pomenované po Karlových Varoch

Odsoľovací závod postavili v kalifornskom meste Carlsbad, ktoré je od 19. storočia pomenované kvôli podobnosti zloženia minerálnych prameňov po vychýrených českých kúpeľoch Karlovy Vary. Ako informovala ČT24, chátrajúce kalifornské kúpele v Carlsbade kúpil pred štvrťstoročím český emigrant, ktorý ich zveľadil a preslávil aj medzi celebritami z Hollywoodu, pretože si dodnes nechávajú liečivú vodu z tejto lokality posielať domov. „Voda sa tu nachádza hlboko v zemi a je stará až 9 500 rokov,“ myslí si Ludvík Grigoras, majiteľ kúpeľov v Carlsbade, podľa ktorého nemôže tunajšie pramene liečivej vody najbližšie roky ovplyvniť sucho. Napriek tomu bojuje mesto a oblasť s miznutím povrchovej vody a blížiacu sa katastrofu sa snaží odstrániť odsoľovaním vody.

Voda zo závodu bude schopná zásobovať asi 300 000 ľudí. Stavba závodu zhltla miliardu dolárov a tu vyprodukovaná pitná voda bude stáť dvojnásobok súčasnej ceny sladkej vody: „Voda z tejto odsoľovacej stanice bude mať rovnakú cenu tridsať rokov, kým cena bežnej vody stále rastie a čoskoro bude práve tá odsolená lacnejšia,“ vysvetlila manažérka spoločnosti Poseidon Water Jessica Jonesová pre ČT24.

Polovica vody sa vráti do oceána

Podľa informácií na stránke Carlsbaddesal.com bode projekt dodávať vodu do domácností už od roku 2016. Odsoľovacie zariadenie je schopné denne prijať 10 miliónov galónov vody (37 850 000 litrov) a 50 % z nej spracovať na vysoko kvalitnú pitnú vodu. Zvyšok morskej vody so zvýšeným obsahom soli sa vráti do výstupného kanála, kde sa zriedi s ďalšou morskou vodou pred vypustením do oceána, aby sýtosť vrátenej slanej vrátenej vody nemala negatívny dopad na morské živočíchy.

 

 

Odsoľovanie odstráni z vody minerálne a organické chemické zlúčeniny.Tento proces je založený na dávnej tradícii gréckych námorníkov, ktorí morskú vodu destilovali, resp. odparovali. Technológia, ktorú po celom svete využívajú viaceré zariadenia, je v oblastiach so zvýšeným suchom (napr. Blízky východ a oblasť Stredomoria) známa už desaťročia a momentálne funguje vo svete okolo 21 000 odsoľovacích zariadení podobného typu v 120 krajinách sveta, ktoré celosvetovo produkujú asi 3,5 miliárd litrov pitnej vody denne. Jednotkou v odsoľovaní vody je Saudská Arábia, ktorá takto zabezpečuje 70 % pitnej vody v celej krajine.

Desiatky miliónov litrov pitnej vody denne

Proces odsáľania vody však nie je jednoduchý. Morská voda musí najskôr prejsť fázou odstránenia mikroskopických nečistôt a čistenia, kým vstúpi do filtračných membrán, ktoré z nej odstránia soľ a zvyšné nežiaduce prvky. Jeden z každých dvoch litrov prijatej vody sa potom stáva vysoko kvalitnou pitnou vodou, uvádza Carlsbaddesal.com. Druhý liter sa vracia späť do oceánu. Závod by podľa plánov mal denne vyprodukovať 50 miliónov galónov pitnej vody.

Projekt musel pred svojím schválením spĺňať náročné ekologické kritériá. Podmienkou bolo zachovať nielen rekreačnú funkciu miestnej morskej lagúny, z ktorej bude závod odčerpávať vodu, ale aj neohroziť morské živočíchy žijúce v nej. V rámci proekologických opatrení sa závod postavený v priemyselnej zóne súčasne rozhodol vysadiť 5 000 stromov v blízkej oblasti poškodenej požiarom.

Dôvodom pre unikátny projekt je sucho, ktorú oblasť San Diega sužuje už nejeden rok a v spojení s populačným rastom znamená produkcia pitnej vody pre túto lokalitu záťaž. Už v roku 1998 sa zástupcovia Carlsbadu v San Diegu dohodli so spoločnosťou Poseidon na výstavbe závodu. Po dohode nasledovalo minimálne päť rokov povoľovania zo strany úradov a desať rokov detailného plánovania projektu, kým Carlsbad mohol začať s testovaním výroby pitnej vody. Jeho realizácii predchádzala aj nejedna petícia proti výstavbe závodu, až kým vrchný súd v Kalifornii v júni 2011 definitívne povolil jeho výstavbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu