Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mladá žena (30) trpí záhadnou chorobou: Zabiť ju môže obyčajný úsmev!

Claris Diazová Zobraziť galériu (2)
Claris Diazová (Zdroj: Foto: Facebook)

CARDIFF - Najlepším liekom najmä na boľačky duševného charakteru je nepochybne smiech. 30-ročná Claris Diazová to ale vôbec nemá jednoduché. Diagnostikovali jej vzácnu poruchu mozgu, aj najmenší úsmev môže spôsobiť smrť.

Tridsaťročná Claris z Cardiffu cítila, že niečo nie je v poriadku už ako dieťa. Začala mať zdravotné problémy. Keď mala len desať rokov, prekonala sériu takzvaných mini mozgových mŕtvic. Bála sa toho, na čo by lekári mohli v jej prípade prísť, preto dlhé roky odmietala ich pomoc. Stala sa doslova expertkou na skrývanie prejavov svojej choroby. "Väčšinou som mŕtvicu dostala, keď som bola v škole. Pamätám si na slabosť, ktorú som cítila v pravej časti tela, niekedy som dokonca ani nebola schopná pohnúť sa," spomína Britka a dodáva, že často nemohla ani hovoriť a mala problémy s únikom moču.  

Z roka na rok sa na seba viac sústreďovala a usilovala sa prísť na to, kedy sa jej stav zhoršuje. Zistila, že je to vtedy, keď sa smeje. Problémy jej nerobil len intenzívny smiech, ale aj obyčajné usmiatie sa. Podobné stavy zažívala aj na hodinách flauty. Mŕtvicu jej spôsobovala každá fyzická námaha, pri ktorej začala rýchlejšie dýchať.

Dlhé roky bez liečby

Až na strednej škole, keď bola v druhom ročníku, ju rodičia prinútili navšíviť lekára. Nastal kolobeh vyšetrení a testov, ktoré žiadny výsledok nepriniesli. Odborníci jej povedali, že zrejme trpí akýmsi typom komplexnej migrény.

Zdravotný stav sa na chvíľu zastabilizoval, no na vysokej škole sa vrátil, a to v oveľa intenzívnejšej forme. Mladá žena začala strácať vedomie. Až keď mala 26 rokov, lekári jej diagnostikovali veľmi vzácnu Moyamoya chorobu. Je spôsobená upchatím hlavnej žily, ktorá vedie do mozgu. Okolo nepriechodnej žily sa vytvárajú nové, ktoré sú menšie a slabšie. Sú náchylnejšie na krvácanie a ďalšie upchávanie.

Mladá žena (30) trpí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Claris dvakrát operovali mozog a jej stav sa, našťastie, zlepšil. Dýchanie jej už nespôsobuje také problémy, na aké bola zvyknutá.  Podarilo sa jej ukončiť magisterské štúdium na univerzite a teraz si robí doktorát.

Momentálne trénuje na berlínsky polmaratón, ktorý bude najväčšou záťažovou skúškou od vtedy, čo podstúpila operácie. "Bolo to pre mňa emocionálne ťažké obdobie, ale chcem nasmerovať svoj život na správnu cestu. Teraz som schopná smiať sa bez obáv, čo je úžasný pocit," povedala pre britský denník Mirror.

 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu