Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAJ udalosti 2014: Obzrite sa s nami za uplynulými 12 mesiacmi

Rok 2014 bol plný dobrých aj zlých udalostí Zobraziť galériu (5)
Rok 2014 bol plný dobrých aj zlých udalostí (Zdroj: sita, archív)

BRATISLAVA - Vo svete sa počas roka, ktorý sa práve končí, toho udialo viac než dosť. Dobrého aj zlého. V politike, vede, kultúre, ale aj iných oblastiach života. Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie udalosti uplynulých mesiacov.

 JANUÁR:
8. - Hubbleov vesmírny teleskop nahliadol dosiaľ najďalej do histórie vesmíru a umožnil ľuďom pozorovať formovanie galaxií, ktoré sa odohrávalo pred 13,2 miliardy rokov.

11. - V Izraeli zomrel vo veku 85 rokov bývalý premiér Ariel Šaron. Po ťažkej mŕtvici bol osem rokov v kóme.

NAJ udalosti 2014: Obzrite
Zobraziť galériu (5)

FEBRUÁR:

6. - V Bratislave zomrel vo veku 96 rokov bývalý vysoký funkcionár Komunistickej strany Československa (KSČ) Vasil Biľak.

7. - Britskí vedci oznámili, že v roku 2013 objavili na západnom pobreží Anglicka odtlačky ľudských chodidiel staré 800 000 rokov, čo z nich robilo jeden z najstarších dôkazov prítomnosti predkov moderného človeka na európskom kontinente.

Najstaršia ľudská stopa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: disclose.tv)

22. - Poslanci na Ukrajine zosadili po niekoľkomesačných protestoch prezidenta Janukovyča, ktorý utiekol a jeho úrad dočasne prevzal predseda parlamentu Oleksandr Turčynov.

MAREC:

8. - Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube na linke z Kuala Lumpuru do Pekingu sa stratilo z radarov; zrejme sa zrútilo v Juhočínskom mori, trosky sa doteraz nenašli.

15. V prvom kole prezidentských volieb na Slovensku zvíťazil podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, ktorý v druhom kole volieb 29. marca s rozdielom takmer 20 percent porazil súčasného premiéra Roberta Fica. Prezidentského úradu sa ujal 15. júna.

17. - Americkí astronómovia oznámili, že objavili kľúčový dôkaz podporujúci teóriu veľkého tresku o vzniku vesmíru, takzvané gravitačné vlny (tieto vlny sú ozvenou masívnej expanzie vesmíru práve po veľkom tresku). Podľa odborníkov sa tak podarilo objaviť "zlatý grál" astronómie.

21. - Rusko formálne zavŕšilo pripojenie Krymu k Rusku, ktoré obyvatelia Krymu 16. marca schválili v referende.

APRÍL:

6. - V potýčky s políciou, okupáciu správnych budov a v boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami prerástli demonštrácie proruských radikálov v Donecku, Luhansku, Dnepropetrovsku a Charkove na východe Ukrajiny. Nasledujúci deň separatisti v Donecku vyhlásili vlastnú republiku. Boje si doteraz vyžiadali vyše 4000 obetí, skoro milión ľudí muselo opustiť svoje domovy.

14. - Americký generál Jeffery Buchanan potvrdil trest 35 rokov väzenia pre amerického vojaka Bradleyho Manninga za odovzdanie obrovského množstva tajných dokumentov serveru WikiLeaks.

27. - Vo Vatikáne boli prehlásení za svätých bývalí pápeži Ján Pavol II. a Ján XXIII.

29. - Doobeda v tento deň spáchala samovraždu obľúbená česká speváčka Iveta Bartošová. Bolo o nej známe, že už dlhý čas trpela depresiami.

30. - Pri liečbe bakteriálnych infekcií prestávajú zaberať aj veľmi silné antibiotiká, ktoré sú pri niektorých závažných ochoreniach považované za "liek poslednej záchrany". Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá takýto vývoj považuje za alarmujúci.

MÁJ:

13. - V Pchjongjangu sa zrútila rozostavaná 23-poschodová obytná budova, v ktorej už ale bývalo asi 92 rodín. Presný počet obetí nie je známy, podľa odhadov ich mohlo byť až 500.

17. - Paleontológovia v južnej Argentíne objavili fosíliu najväčšieho doteraz nájdeného dinosaura. Viac ako 95 miliónov rokov staré skamenené kosti naznačili, že doteraz nepomenovaný dinosaurus vážil až 80 ton, bol 40 metrov dlhý a 20 metrov vysoký.

22. - 25. - Voľby do Európskeho parlamentu. Úspech v nich zaznamenali predovšetkým v starých únijných krajinách nacionalisti. Hlasovania sa v priemere zúčastnilo 43,09 percenta voličov, na Slovensku to bolo len 13 percent. Najsilnejšou frakciou v novom Európskom parlamente sa stala Európska ľudová strana (EPP) združujúca stredopravé zoskupenia, ktorá získala v 751-člennom zákonodarnom zbore 214 poslancov. 

25. - Prezidentské voľby na Ukrajine vyhral podnikateľ Petro Porošenko, ktorý získal 54,7 percenta hlasov, a bol tak zvolený už v prvom kole. Úradu sa ujal 7. júna.

JÚN:

3. - V prezidentských voľbách v Sýrii zvíťazil doterajší prezident Bašár Asad.

18. - Španielsky kráľ Juan Carlos podpísal zákon o svojej abdikácii. Po 39 rokoch tým opustil trón, ktorého sa ujal jeho syn, kráľ Felipe VI.

Španielska princezná Letizia a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

26. - Bratislavský okresný súd rozhodol o tom, že český minister financií Andrej Babiš je vo zväzkoch niekdajšej tajnej polície ŠtB v komunistickom Československu neoprávnene evidovaný ako jej tajný spolupracovník.

JÚL:

1. - Za predsedu Európskeho parlamentu bol podľa očakávaní opäť zvolený nemecký sociálny demokrat Martin Schulz.

1. - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy bol formálne obvinený z korupcie, úplatkárstva a porušenia služobného tajomstva. Francúzska justícia súdne vyšetrovanie Sarkozyho pozastavila.

14. - V USA bola uverejnená prvá geologická mapa Marsu.

NAJ udalosti 2014: Obzrite
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wired.com)

17. - V oblasti kontrolovanej separatistami na Ukrajine sa zrútil malajzijský Boeing 777 s 298 ľuďmi na palube, nikto neprežil. Letúň bol zrejme zostrelený protilietadlovou raketou; väčšina z obetí boli Holanďania, obe strany sa obviňujú zo zostrelenia.

AUGUST:

6. - Európska sonda Rosetta sa po desiatich rokoch cesty slnečnou sústavou dostala na obežnú dráhu kométy Čurjumov-Gerasimenko.

21. - Neandertálci v Európe vymreli zrejme najneskôr pred 39 000 rokmi, teda skôr, než sa doteraz predpokladalo.

26. - Prvé rokovania medzi štyrmi očami medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským náprotivkom Porošenkom v Minsku za prítomnosti EÚ.

SEPTEMBER:

10. - Ozónová vrstva sa začína zotavovať a prvýkrát za 35 rokov zosilnela.

18. - V Škótsku sa uskutočnilo referendum o nezávislosti krajiny na Veľkej Británii. Proti škótskej samostatnosti hlasovalo 55,3 percenta škótskych voličov, za 44,7 percenta.

OKTÓBER:

1. - Funkcie generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie sa ujal bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg. V čele NATO nahradil dánskeho expremiéra Andersa Fogha Rasmussena.

3. - Vo Švédsku prišlo na svet prvé dieťa z transplantovanej maternice 36-ročnej Švédky.

6. - Tohtoročné Nobelove ceny udelili: Fyziológovia a medicína - americko-britský vedec John O'Keefe a nórski manželia May-Britt Moserová a Edvard Moser za výskum v oblasti neurológie.

7. - Fyzika - Japonci Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šudži Nakamura za výskum modrých svetelných diód umožňujúcich vývoj nového, ekologického svetelného zdroja.

8. - Chémia - Američania Eric Betzig a William Moerner a Nemec Stefan Hell za nové metódy v odbore mikroskopia.

10. - Nobelovu cenu za mier získal indický aktivista usilujúci o odstránenie detskej práce Kailas Satjárthí a mladá pakistanská bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie Malala Júsufzaiová.

23. - Vedcom sa podarilo rozlúštiť genóm človeka, ktorý žil pred 45 000 rokmi. Bol to vôbec najstarší ľudský genetický kód, ktorý bol kedy dešifrovaný.

26. - V parlamentných voľbách na Ukrajine získalo najviac mandátov zoskupenie hlavy štátu, Blok Petra Porošenka. Na druhej priečke skončil Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka.

31. - Haváriou a smrťou jedného z pilotov sa v USA skončil skúšobný let súkromnej vesmírnej lode SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic.

NOVEMBER:

1. - Svoju činnosť v Bruseli oficiálne začala nová Európska komisia na čele s bývalým luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom.

9. - V Katalánsku sa konalo neoficiálne a nezáväzné hlasovanie o nezávislosti provincie na Španielsku. Referenda sa zúčastnilo 2,3 milióna z približne 5,4 milióna ľudí oprávnených hlasovať. Pre nezávislosť sa vyslovilo 1,8 milióna.

12. - Európsky vesmírny modul Philae zo sondy Rosetta po desaťročnej ceste úspešne pristál na povrchu kométy Čurjumov-Gerasimenko. Išlo o prvé vysadenie umelého telesa na povrch akejkoľvek kométy.

15. - V komunálnych voľbách na Slovensku tradične najviac kresiel starostov a primátorov získali nezávislí kandidáti, post najsilnejšej strany obhájili vládni sociálni demokrati premiéra Roberta Fica.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu