Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stránka WikiLeaks zverejnila údajné tajné dokumenty Saudskej Arábie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikileaks)

RIJÁD – Saudská Arábia vyzvala dnes svojich občanov, aby nešírili "dokumenty, ktoré môžu byť sfalšované". Ide zrejme o reakciu na to, že webová stránka WikiLeaks v piatok zverejnila vyše 60.000 dokumentov, ktoré sú podľa nej tajnými saudskoarabskými diplomatickými depešami.

Vyjadrenie saudskoarabského ministerstva zahraničných vecí na Twitteri tiež uvádza, že občania by sa mali vyhýbať webovým stránkam obsahujúcim potenciálne falošný obsah. O WikiLeaks sa však nezmieňuje a pravosť uniknutých dokumentov priamo nepopiera.

Zverejnené dokumenty - podľa WikiLeaks depeše z veľvyslanectiev, emaily medzi diplomatmi a správy z ďalších štátnych úradov - zahŕňajú diskusie o postojoch Saudskej Arábie k regionálnym otázkam i snahách ovplyvniť médiá, píše agentúra Reuters.

WikiLeaks, ktorá označila Saudskú Arábiu za "dedičnú diktatúru", súčasne avizovala zverejnenie ďalších z pol milióna získaných dokumentov zachytávajúcich okrem iného internú komunikáciu a kontakty s diplomatmi iných krajín, informovala agentúra DPA. Dokumenty nebolo možné nezávisle overiť. WikiLeaks neoznámila, kde sa k ním dostala, v tlačovom vyhlásení však spomenula májové oznámenie Rijádu o preniknutí do saudskoarabských počítačových sietí. K útoku sa neskôr prihlásila skupina nazvaná Jemenská kyberarmáda.

Saudskoarabské štátne ani súkromné médiá dnes o správy o zverejnení dokumentov nepriniesli. Najväčší vývozca ropy na svete, absolútna monarchia, je vysoko citlivý na verejnú kritiku. Krajina, kde uväznili aktivistov za zverejnenie útokov na vládnucu dynastiu Saúdovcov a popredných duchovných, prísne kontroluje miestne médiá.

Viac o téme: WikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu