Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vozidlo Opportunity vytvorilo na Marse vzdialenostný rekord

Vozidlo Opportunity vytvorilo na Marse vzdialenostný rekord
Vozidlo Opportunity vytvorilo na Marse vzdialenostný rekord (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vozidlo Opportunity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktoré v januári 2004 pristálo na Marse, vytvorilo nový vzdialenostný rekord pre zariadenie vyrobené človekom a pohybujúce sa na inom nebeskom telese ako Zemi. NASA o tom informovala vo vyhlásení zverejnenom v pondelok.

Od pristátia na Červenej planéte prešlo americké vozidlo na slnečný pohon k 27. júlu vzdialenosť 40,25 kilometra. Prekonalo tak predchádzajúci rekord, ktorý v roku 1973 vytvoril po pristátí na Mesiaci sovietsky Lunochod 2.

Ten dosadol na Mesiac 15. januára 1973 a za necelých päť prešiel približne 39 kilometrov. Tieto údaje sú založené na výpočtoch vykonaných nedávno na základe snímok sondy Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ktoré zachytávajú stopy zanechané Lunochodom 2.

"Opportunity sa dostal ďalej, než akýkoľvek iné kolesové vozidlo v inom svete," povedal John Callas z Laboratória prúdového pohonu (JPL) v kalifornskej Pasadene. Podľa neho je to pozoruhodné vzhľadom na to, že vozidlo malo pôvodne uraziť len asi jeden kilometer.

Opportunity a jeho už nefungujúce dvojča, rover Spirit, objavili na Marse náznaky dávnej prítomnosti vody v tekutom stave. Opportunity sa teraz pohybuje po západnom okraji krátera Endeavour a chýbajú mu už len dva kilometre, aby prekonal vzdialenosť rovnajúcu sa trati maratónu, teda 42,2 kilometra. Dostane sa tak do oblasti, ktorú vedci nazvali Marathon Valley (Maratónske údolie).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu