Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fascinujúce fakty, o ktorých ste netušili: Naučia aj pobavia!

Aká je skutočná farba vesmíru? Zobraziť galériu (4)
Aká je skutočná farba vesmíru? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čím viac viem, tým viac si uvedomujem, čo všetko neviem - múdre slová, ktoré v dnešnom svete naberajú úplne nový rozmer. Internet je aj nekonečným zdrojom nových informácií, no okrem holých faktov nám ponúka oveľa viac. Existujú milióny vecí, nad ktorými sa nezamýšľame, no keď už ich niekde začujeme, čudujeme sa, že sme sa to nikdy nespýtali, resp. si to ani nevšimli. Tu je niekoľko zaujímavých faktov, ktoré stoja za zamyslenie.

Dátumy ako 4. apríla, 6. júna, 10. októbra či 12. decembra padnú každý rok na ten istý deň. Hovorí sa im „súdne dni“, sú súčasťou algoritmu vytvoreného na to, aby ozrejmili na aký deň v roku padá každý deň v týždni.

Ak ste si doteraz mysleli, že vesmír je čierny, ste na veľkom omyle. Všetko, čo vo vesmíre vidíme je vďaka odrazu svetla. V roku 2001 astronómovia John Hopkins, Karl Glazebrook a Ivan Baldry vyhlásili, že skutočnou farbou vesmíru je zelenkavo biela, no v roku 2002 po dôkladnejšej analýze spresnili, že skutočnou farbou všetkého svetla vo vesmíre je „Kozmická Latte“, na fotografii.

Kozmická latte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: buzfeed)

Pozor si dávajte vo všetkých kasínach v Las Vegas, nie sú v nich totiž žiadne hodinky. Prečo? Je to jednoducho psychologický trik, majitelia kasín chcú, aby ľudia zabudli na čas a hrali dovtedy, až kým už nebudú mať peniaze.

V júli roku 1518 začala Frau Troffea žijúca v Štrasburgu tancovať na ulici a neprestala niekoľko dní. Do týždňa sa pripojilo ďalších 34 ľudí, do mesiaca ich bolo 400. Táto tanečná mánia však skončila tragicky. Niekoľko tanečníkov umrelo na srdcový infarkt, cievne mozgové príhody alebo vyčerpanie.

Fascinujúce fakty, o ktorých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Známa pesnička Harryho Nilssona Coconut (alebo známejšie She Put The Lime in The Coconut) je jedinou piesňou hranou v jednom akorde, ktorá sa dostala do najznámejšieho rebríčku Billboard Hot 100. V roku 1972 dosiahla ôsmu priečku.

Trošku absolútne vyznieva varovanie, že ak „náhodou“ zjete pečeň polárneho medveďa, môžete umrieť. Nejde o žiadnu „pomstu zhora“, ale o toxické látky, ktoré táto pečeň obsahuje. Okrem iného má však aj veľké množstvo vitamínu A.

Dvojdňový medvedík ľadový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Harry S. Truman bol 33. prezidentom USA, v jeho volebnom období ľudstvo zaznamenalo veľa pre históriu podstatných udalostí. Málokto však vie, že S v jeho mene nič neznamenalo, bol to iba kompromis medzi menami jeho starých otcov – Andersona Shippa Trumana a Solomona Younga. Bodku za týmto písmenom si ako vtip začal dávať sám Truman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu