Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Európska sonda začína klesať: Dotkne sa Venuše!

Sonda Venus Express preletí atmosférou Venuše Zobraziť galériu (2)
Sonda Venus Express preletí atmosférou Venuše (Zdroj: ESA)

PARÍŽ – Pripravená na poslednú misiu! Sonda Venus Express, ktorú do kozmu vyslala Európska vesmírna agentúra Esa, „nazrie‟ pod oblaky najhorúcejšej planéty našej Slnečnej sústavy.

Sonda obieha okolo Venuše už vyše osem rokov a pomaly jej dochádza palivo. Vedci z Esa, ktorá sídli v Paríži, sa preto rozhodli, že ju vyšlú rovno do atmosféry nehostinnej planéty. S dosluhujúcou Venus Express, ktorá pôvodne podľa odhadov mala vydržať necelé dva roky, otestujú výskumníci konštrukčné limity kozmických plavidiel. Takzvaný aerobraking (brzdenie trením o atmosféru) v takomto rozsahu nikdy neskúšali.

Práve dnes začne sonda postupne klesať na svojej eliptickej orbitálnej dráhe okolo planéty. „Už predtým sme uskutočnili niekoľko priblížení do tenkých vrchných vrstiev atmosféry vo výške asi 165 kilometrov nad povrchom, no chceme ísť nižšie, možno až na 130 kilometrov, možno ešte nižšie,‟ hovorí šéf misie Venus Express Patrick Martin.

Plavidlo by sa podľa plánu malo pri pravidelných preletoch do atmosféry ponárať do polovice júla. Nikto nevie, kedy sonda definitívne vyčerpá zásobu paliva, no vedci dúfajú, že prelety prežije a vyšle späť na Zem neoceniteľné merania zloženia Venušinej atmosféry.

Európska sonda začína klesať:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ESA)

Ak bude pokus úspešný, sonda opäť vystúpa na orbit do výšky 475 kilometrov. Najneskôr koncom tohto roka však palivo minie určite a čaká ju pád na povrch Venuše. Zo Zeme sonda odštartovala 9. novembra 2005 a k Venuši dorazila 11. apríla 2006. Za osem rokov sa jej podarilo nájsť na drsnej planéte vulkány, sledovala extrémne počasie a zaznamenala dokonca aj mimozemský blesk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu