Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhada zmiznutého žraloka: Vedci hľadajú superpredátora

Alphu zrejme niečo zožralo Zobraziť galériu (2)
Alphu zrejme niečo zožralo (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Pred jedenástimi rokmi nejaká morská potvora zožrala v oceáne obmývajúcom Južnú Austráliu trojmetrového žraloka bieleho. Teraz sa experti rozhodli, že sa vrátia na miesto činu, aby konečne rozlúskli túto záhadu. Nakrútili o nej aj dokument s názvom "Lov na superpredátora", ktorý onedlho odvysiela Smithsonian Channel.

Filmár David Riggs si spomína, ako v rámci výskumu sledovali samicu žraloka bieleho, ktorú nazvali príznačne Alpha, a vzory jej pohybu v oceáne. O štyri mesiace neskôr na pláži náhodný okoloidúci objavil sledovacie zariadenie, ktoré bolo pripevnené na tele živočícha.

Dáta, ktoré boli na ňom zaznamenané, odhalili zaujímavé fakty. Napríklad, že Alpha plávala v hĺbke takmer šesťsto metrov a taktiež, že v istom momente jej telesná teplota z neznámych príčin zrazu stúpla zo 7 na 25 stupňov Celzia. Na takejto hodnote ostala ďalších osem dní.

Záhada zmiznutého žraloka: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Experti sa domnievajú, že rapídny vzostup teploty bol spôsobený tým, že žralok sa ocitol v žalúdku iného zvieraťa. To znamená, že ho musel zožrať nejaký ešte väčší tvor, pravdepodobne iný žralok. Mohlo sa tak stať počas teritoriálneho súboja alebo preto, že bol väčší jedinec jednoducho hladný.

"Kanibalizmus žralokov bielych je známa vec. Žerú všetko, dokonca aj vlastný druh. Ale či aj toto bol ten prípad, zatiaľ nevieme," povedal expert na žralokov Hugh Edwards pre portál Business Insider.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu