Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Britka napísala status na Facebook a teraz pyká: Dostala 20 rokov basy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

TEHERÁN - V Iráne odsúdili k prísnym trestom osem ľudí za nepatričné ​​výroky na Facebooku. Podľa denníka The Guardian je medzi nimi aj Britka Roya Saberinejadová Nobakhtová, ktorú súd poslal za mreže na dvadsať rokov. Tresty boli vynesené za rúhanie, protiiránsku propagandu, šírenie lží a urážky duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Ešte jeden človek okrem občianky Británie narodenej v Iráne dostal dvadsaťročný trest, ostatní boli odsúdení na sedem až devätnásť rokov.

Nobakhtová je zo Stockportu vo východnom Anglicku a jej manžel povedal denníku Manchester Evening News, že jeho ženu zatkli vlani v októbri na letisku v Širáze kvôli výrokom na Facebooku.

O prípade informovala na svojej webovej stránke Kaleme iránska opozícia. Podľa nej nie je jasné, či malo osem súdených vôbec možnosť konzultácie s právnikmi. Zatknutí boli vlani a tajná služba revolučných gárd ich donútila, aby svoje údajné zločiny sami priznali pred kamerou. Hovorca britského ministerstva zahraničia povedal, že úrad vie o odsúdení britskej občianky v Iráne a že sa snaží získať ďalšie informácie.

Iránske konzervatívne vedenie postupuje prísne proti sociálnym sieťam a cenzuruje aj internet, i keď prezident Hasan Ruhan vyzval k uvoľneniu moderných technológií aj dohľadu nad nimi. Nedávno v Iráne zatkli šesticu ľudí, ktoré natočili tanečné video na pieseň Pharrella Williamsa Happy a umiestnila ho na internet. Ruhan v prípade zasiahol a tanečníci boli prepustení, ale režisér je naďalej za mrežami. V utorok sudca predvolal zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga kvôli žalobe o porušení súkromia prostredníctvom aplikácií Instagram a WhatsApp, ktoré Zuckerbergova spoločnosť vlastní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu