Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Len pre silné žalúdky: Neľútostný boj až na smrť, toto narobila stonožka s hadom!

Had mal smolu. Zobraziť galériu (3)
Had mal smolu. (Zdroj: Ecologica Montenegrina)

SKOPJE - O tom, že pud sebazáchovy býva v prírode veľmi silný, sa presvedčili macedónski prírodovedci, ktorí v máji minulého roka objavili čosi naozaj nevídané. Mŕtvu samičku zmije, ktorej z tela trčala zdochlina stonožky. Tá sa pravdepodobne v poslednom zápase o život pokúsila predrať zo žalúdka plaza, ktorú ju zhltol ešte živú. Pre oba tvory to však malo katastrofálne následky.

Skupina výskumníkov, ktorá mapovala terén pri macedónskom Haďom ostrove, natrafila na túto dvojicu úplne náhodne, ale stala sa pre nich naozaj kurióznym úlovkom.

Srbská herpetologička Ljiljana Tomovicová vo svojom článku s názvom "Dva tesáky sú dobré, sto nôh je lepších" napísala, že had pravdepodobne úmyselne strávil svoju potravu ešte živú, čo sa mu však stalo osudným.

"Nemôžeme zavrhnúť možnosť, že had prehltol stonožku živú a že, paradoxne, korisť sa pri ceste za slobodou takmer prehrýzla zmijou," uviedla odborníčka, ktorá sa domnieva, že mladý plaz podcenil veľkosť a silu svojej koristi.

Zmija dosahovala dĺžku 20 cm, stonožka 15 centimetrov. Váha stonožky však bola vyššia o 0,6 gramu. S touto nepriaznivou bilanciou si už had asi nedokázal poradiť a ich súboj sa napokon stal fatálnym pre oba tvory.

FOTO Len pre silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ecologica Montenegrina)

FOTO Len pre silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ecologica Montenegrina)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu