Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto je najstaršia ponorka použitá vo vojne: Takmer istá cesta, ako prísť o život!

Animácia ponorky. Zobraziť galériu (2)
Animácia ponorky. (Zdroj: FB)

WASHINGTON/PRAHA - Pred 150 rokmi, 17. februára 1864, potopil podmorský čln Hunley bojujúci na strane južanskej Konfederácie, ako prvá ponorka na svete, torpédom nepriateľskú loď. Žiadny z ôsmich členov posádky sa ale z tejto historickej plavby nevrátil a zmiznutie podmorského plavidla zostalo 131 rokov tajomstvom. Až v máji 1995 loď našiel tím amerických potápačov v hĺbke niekoľkých metrov pri brehoch Južnej Karolíny.

Ponorka nazvaná podľa svojho tvorcu, južanského staviteľa a konštruktéra Horaca Hunleyho, bola poháňaná ručne sústavou prevodov, ktorou manipulovala osemčlenná posádka, a dosahovala rýchlosť šiestich kilometrov za hodinu.

Hunleyho ponorka si vyslúžila prezývku Túlavá rakva, pretože pred prvou (a zároveň poslednou) bojovou akciou sa pri nácviku niekoľkokrát potopila. Než ponorka v onen osudný februárový deň prvýkrát vyrazila proti nepriateľovi, mala na svojom konte už vyše dve desiatky mŕtvych.

Vo februári 1864 sa Hunley vydala na svoju bojovú misiu z charlestonského prístavu. Torpédom potom zaútočila na fregatu USS Housatonic, ktorú potopila. Pri nešťastí zahynulo päť členov posádky Housatonicu. Krátko po úspešnom útoku ale išla ku dnu aj ponorka. Príčinou nešťastia bolo pravdepodobne poškodenie, ktoré spôsobil výbuch torpéda.

V roku 2000, päť rokov po svojom nájdení, vrak vyzdvihli z dna, dopravili na breh a teraz je zakonzervovaný v Charlestone. Ostatky námorníkov boli uložené pri vojenskom ceremoniáli na miestnom cintoríne.

Vrak ponorky.
Zobraziť galériu (2)
Vrak ponorky.  (Zdroj: postandcourier.com, WCIV)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu