Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarský sériový vrah zabil 23 žien: Ich telá skrýval v sudoch!

Kiss svoje obete strčil do sudov za týmto domom. Zobraziť galériu (6)
Kiss svoje obete strčil do sudov za týmto domom. (Zdroj: nydailynews.com)

NEW YORK - Maďarský sériový vrah Béla Kiss lovil osamelé ženy hľadajúce lásku prostredníctvom inzerátu v budapeštianskych novinách. Ideálnou obeťou bola zástupkyňa nežného pohlavia s množstvom peňazí, ale žijúca bez priateľov a rodiny. Po vražde mŕtvoly skrýval v sudoch za domom, o ktorých si majiteľ nehnuteľnosti myslel, že je v nich benzín. Počas svojej odpornej "kariéry" zniesol zo sveta 23 žien, ale iba jedného muža, a to milenca svojej manželky. Kissa nikdy nechytili.

Béla Kiss sa narodil v roku 1877 a vyučil sa za klampiara. Žil v dedine Cinkota, kam sa prisťahoval v roku 1900 a obyvatelia ho považovali za milého človeka, ku ktorému chodievali radi na večierky. Pohľadný blondín s fúzikmi si totiž vraj rád vyhodil z kopýtka a ľudia ho dokonca označovali za bonvivána. Nakoniec sa predsa len nechať uviazať do chomúta a za manželku si vzal o 15 rokov mladšiu Máriu. Šťastie im však nevydržalo. Žena dala po čase prednosť umelcovi, ktorý jej bol vekom bližší a v roku 1912 záhadne zmizla ona aj jej milenec. Keď sa Kissa zvedavci pýtali, čo sa stalo, tvrdil, že dvojica ušla do Ameriky.

Béla Kiss, keď narukoval.
Zobraziť galériu (6)
Béla Kiss, keď narukoval.  (Zdroj: nydailynews.com)

Potom ho častokrát ľudia videli v spoločnosti mladších elegantných žien, ktoré za ním chodievali z Budapešti, ale žiadna sa neohriala príliš dlho. V roku 1914 musel Kiss narukovať do prvej svetovej vojny a svoj dom, ktorý si prenajímal takmer 15 rokov, nechal v starostlivosti svojej gazdinej. V júli 1916 sa vlastník chalupy dopočul, že jeho nájomník zomrel v boji, a tak sa rozhodol, že ju uprace a pripraví pre nových obyvateľov. Ako prvé chcel zlikvidovať sudy, ktoré postávali na dvore a o ktorých sa tvrdilo, že v nich má Kiss alkohol. Ten však vždy oponoval, že ide o benzín, ktorý má ako zásobu pre prípad nedostatku paliva.

Nikto však od neho nikdy nechcel, aby sudy otvoril a až keď bol Kiss preč, majiteľ domu do nich spravil malú dierku, z ktorej sa okamžite vyvalil smrteľný puch. Privolaná polícia napokon otvorila všetkých 24 sudov a v každom objavila mŕtvolu naloženú v drevnom liehu. Niektoré ženy boli nahé s povrazom okolo krku. Rany, ktoré im na ňom našli, pripomínali uhryznutie upíra, čím sa Kissovi dostalo prezývky "Upír z Cinkoty". Len jedno jediné telo patrilo mužovi, a to Paulovi Bikárovi, milencovi jeho manželky Márie, ktorú taktiež zavraždil.

Dom smrti (vľavo).
Zobraziť galériu (6)
Dom smrti (vľavo).  (Zdroj: nydailynews.com)

Na dvore našli sudy s mŕtvolami.
Zobraziť galériu (6)
Na dvore našli sudy s mŕtvolami.  (Zdroj: nydailynews.com)

Dôkladná prehliadka domu odhalila zamknuté dvere do tajnej miestnosti, do ktorej nikdy nevstúpila ani Kissova gazdiná. V nej objavili starostlivo archivovanú korešpondenciu žien, ktoré odpovedali na inzerát, v ktorom sa predstavil ako Hofmann, "osamelý vdovec hľadajúci ženskú spoločnosť". Podarilo sa mu ním zaujať asi 175 dám.

Kiss sa takto zoznamoval pravdepodobne dlhodobo, a to už od roku 1903. Jeho ideálnou obeťou boli bohaté ženy bez príbuzenstva a kamarátok, ktoré sladkými rečami presvedčil, aby mu venovali svoje úspory. Jednou z tých, ktoré mu naleteli, bola aj Katherine Varga, vdova žijúca v Budapešti, ktorá predala svoju krajčírsku firmu a naposledy bola videná ako odchádza do Cinkoty so sympatickým cudzincom.

Katherine Varga
Zobraziť galériu (6)
Katherine Varga  (Zdroj: nydailynews.com)

Ďalšou obeťou bola Margaret Toth, ktorú Kiss zavraždil v roku 1906, ale najprv ju prinútil napísať falošný list, v ktorom uviedla, že odchádza do Ameriky. Niektoré ženy sa pokúsili o súdne konanie, ale právne záležitosti neboli nikdy vyriešené, pretože zrazu zmizli. V týchto prípadoch taktiež nadobro.

Margaret Toth
Zobraziť galériu (6)
Margaret Toth  (Zdroj: nydailynews.com)

Posledné správy hovoria o tom, že Kiss bojoval v Karpatoch a padol v bitke, alebo zomrel na týfus v srbskej nemocnici. Budapeštiansky vyšetrovateľ však v roku 1916 dostal list, v ktorom sa písalo, že leží v belehradskom lazarete. Keď tam však prišiel, ležal v jeho posteli mŕtvy vojak, ktorý sa na neho vôbec neponášal. Maďar mu len ukradol identitu.

Sporadicky sa potom vynárali informácie o tom, že Kiss je vojakom vo francúzskej cudzineckej légii, živí sa ako zlodej v Rumunsku, alebo dokonca, že je podnikateľom v Budapešti. Žiadny z týchto tipov sa však neukázal ako pravdivý.

Jedno z posledných zhliadnutí vraha na úteku sa malo odohrať v roku 1932 v New Yorku, kedy ho detektív Henry Oswald zbadal, ako vystupuje z metra na Times Square. Snažil sa ho sledovať, ale zmizol mu v dave. Z Kissa, ktorého volali aj "Maďarský princ lásky", sa stal nikdy nechytený prízrak a neskôr aj krvavá legenda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu