Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svetová vojna medzi veľmocami je reálna: O bohatstvo na Mesiaci, tvrdí ruský vedec!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V polovici storočia sa zostrí konkurenčný boj o Mesiac podobný súpereniu, ktoré sa teraz rozhorieva okolo oblastí Arktídy. Podľa agentúry ITAR-TASS to predpovedá významný predstaviteľ ruského vesmírneho programu Lev Zeljonyj.

Podľa neho už je dokázané , že na póloch prirodzeného obežníka Zeme sa nachádza veľké množstvo ľadu, v ktorom môžu byť stopy života. Okrem toho má Mesiac bohaté zásoby rôznych surovín, vrátane vzácnych kovov. Síce bude nutné brať ohľad na ekonomickosť ťažby a dopravy, ale ak nebudú iné alternatívy, potom využitie mesačných zdrojov bude dobrý spôsob, ako vyriešiť nedostatok vzácnych kovov na Zemi.

Zeljonyj verí, že lunárna základňa môže fakticky nahradiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), alebo ju doplniť. Pri tom môžu byť užitočné ruské skúsenosti s dlhodobými vesmírnymi expedíciami. Vedec v tejto súvislosti pripomenul, že Rusko má pripravený kozmický program zameraný na výskum Mesiaca. Zahŕňa vypustenie troch aparátov - jedného orbitálneho a dvoch ďalších, ktoré by mali pristáť na mesačných póloch a odobrať vzorky. Program je rozvrhnutý do roku 2023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu