Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dá sa žiť aj bez peňazí: Muž takto dokáže uživiť manželku i dieťa

Raphael Fellmer Zobraziť galériu (4)
Raphael Fellmer (Zdroj: Foto: Facebook)

BERLÍN – Zdá sa to až neuveriteľné, aby niekto dokázal žiť dôstojne aj bez peňazí. Raphaelovi Fellmerovi sa to dokonale darí. Nemá žiadny účet v banke, ba dokonca nevlastní ani peňaženku. No i napriek tomu dokáže uživiť svoju manželku a dvojročnú dcérku. Manželia žijú šťastne, majú čo jesť, obliecť si, dokonca sa im podarí ísť aj na dovolenku. So svojim životom sú spokojní, nič im nechýba a recept na šťastný život dajú aj vám.

Mladý Nemec tvrdí, že spokojne a šťastne sa dá žiť aj bez peňazí. Riadi sa tým a spolu so svojou rodinou vedie slušný a dôstojný život. Peniaze sa však rozhodol bojkotovať a ukazuje, ako sa dá žiť aj bez nich.

 „Jednoducho som sa odstrihol od mamonu. V dnešnom svete máme viac tovaru a bohatstva ako kedykoľvek predtým. Čo nám však chýba, je láska, uznanie a ľudský kontakt,“ hovorí pre huffingtonpost.com 30-ročný absolvent vysokej školy v holandskom Haagu.

Dá sa žiť aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: fb)

Pre život bez peňazí sa rozhodol v roku 2010, keď išiel spolu s priateľmi stopom z Európy cez Južnú Ameriku do Mexika. Cez USA  sa potom vrátili do Nemecka. Počas svojej cesty jazdili stopom a živili sa zvyškami jedla, čo získali z rôznych fastfoodových reťazcov.  Nocľah si väčšinou odpracovali, no niekedy sa spoľahli aj na dobrých ľudí. „Otvorilo mi to oči. Zistil som, čo všetko sa dá robiť bez peňazí, keď sa o ne nestaráte,“  povedal Fellmer.

Keď sa vrátil domov, rozhodol sa svoju životnú filozofiu realizovať s vtedy tehotnou manželkou aj doma v Nemecku. Prenajali si malý byt v neziskovom centre. Pravidelne tam upratujú a vykonávajú údržbárske práce. Kvôli tomu môžu žiť v budove zadarmo. Jedia potraviny, ktoré vyradia supermarkety, oblečenie majú z rôznych búrz a od darcov.

Dá sa žiť aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: fb)

Jediný finančný príjem zabezpečuje manželka, ktorá mesačne zarobí približne 200 eur. Z tejto sumy si rodina hradí zdravotné poistenie, pretože to sa nedá získať žiadnym výmenným obchodom, a kupuje jedlo pre dvojročnú dcérku. „Žiaľ nie sme úplne nezávislí od peňazí,“ povedala Fellmerova manželka Nieves. Príležitostne zarába ako psychologička.

Podľa Nemca ľudia nepotrebujú stále nové autá, nemusia zarábať stále viac a viac, môžu žiť spokojne aj bez peňazí. Manželia sa cítia byť veľmi bohatí, pretože voľne disponujú niečím nesmierne vzácnym – časom. Ich životný príbeh je pre verejnosť zaujímavý, preto muža pozývajú na rôzne prednášky, a dokonca napísal aj knihu Glücklich ohne Geld (Šťastný bez peňazí). Aj keď sa kniha predáva, Fellmer neberie peniaze, honorár si vyzdvihuje napr. vo forme cestovný lístkov. Vďaka nim môže ísť s rodinou na výlety či dovolenky.

Dá sa žiť aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: fb)

Fellmer založil aj organizáciu, ktorá združuje ľudí s podobným názorom na život. Členovia pravidelne zbierajú jedlo z pekární a supermarketov. Majú oficiálny preukaz, potvrdený manažérmi obchodov, že jedlo po záruke konzumujú na vlastnú zodpovednosť. Dali si meno LebensmittelretterInnen (záchrancovia jedla) a vyzbierané potraviny rozdávajú aj ďalším záujemcom.

Nemcovi peniaze vôbec nechýbajú: „Takto sa cítim oveľa spokojnejší. Nemusím o nich stále premýšľať a robiť toľko zbytočných rozhodnutí. Slobodná voľba môže znamenať aj ťažkú voľbu. Vďaka takémuto prístupu si potom to, čo dostanete, vážite oveľa viac,“ vysvetlil Fellmer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu