Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedecká záhada: Našli najzvláštnejší ľudský mozog v našej histórii!

(Zdroj: Adam Voorhes)

AUSTIN - Pri pohľade na tento obrázok by ste si mohli myslieť, že ide o zvláštny druh želé alebo orgán nejakého cicavca, ale to by ste sa veľmi mýlili. Na snímke sa totiž nachádza ľudský mozog, ktorý je však úplne hladký, bez zárezov a charakteristických záhybov. Komu presne patril, zostáva stále záhadou.

Fotograf Adam Voorhes spravil celú sériu snímok mozgov, ktorá poskytuje naozaj nevšedný pohľad na orgán, ktorý z nás robí ľudí, ale jeden z nich sa vymyká z obvyklých medzí. V zbierkach univerzity v Austine objavil úplne hladký, bez zárezov a závitov, ktoré mu dávajú jeho charakteristický vzhľad, ale aj schopnosti.

"Hľadal som tam v archíve materiály pre úplne iný projekt," uviedol pre technet.cz Voorhes, ktorý potom strávil s odborníkmi kopec času, aby prišli na to, kde sa stala chyba. Nakoniec sa dopracovali k záveru, že ide o prejav poruchy, ktorý sa u postihnutých označuje ako lissencefália. Je dedičná a prejaví sa už pri vývoji plodu v maternici. Niektorí postihnutí zomrú ešte v detstve, iní môžu stráviť celý život na mentálnej úrovni novorodenca, ale ďalší môžu viesť v podstate normálny život.

Tento konkrétny jedinec bol pacientom v nemocnici North Texas State Hospital, zomrel roku 1970 a podľa veľkosti mozgu išlo o dospelého. To je však asi všetko, čo sa dá o ňom zistiť, pretože jeho zdravotná dokumentácia sa stratila.

"Úprimne, nič podobné som zatiaľ nevidel, a že sa pacient dožil dospelého veku, ma málinko prekvapuje," povedal pre technet.cz neuropatológ Radoslav Matěj z Thomayerovej nemocnice. Podobne sa pre časopis NewScientist vyjadril aj britský neuropatológ David Dexter, podľa ktorého snímka ukazuje, ako je prispôsobivý a tvárny náš mozog, keď si dokázal poradiť aj s takýmto poškodením.

Vedecká záhada: Našli najzvláštnejší
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Adam Voorhes)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu