Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Art Film Feste budeme mať v súťaži krátkych filmov dvojité zastúpenie

Prezident festivalu AFF Milan Lasica
Prezident festivalu AFF Milan Lasica (Zdroj: SITA)

TRENČIANSKE TEPLICE/TRENČÍN - V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov na 21. ročníku Art Filmu Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, bude mať Slovensko dvojité zastúpenie. Konkrétne to budú snímky Pandy Matúša Vizára a Weed Enrika Bistiku. O Modrého anjela za najlepší krátky film sa bude celkovo uchádzať 38 snímok, pričom najpočetnejšie zastúpenie budú mať Nemecko, Veľká Británia a Francúzsko.

Lístky na 21. ročník Art Film Festu (21. - 26. júna) si môžete zakúpiť aj prostredníctvom portálu predpredaj.sk priamo TU!

"Diváci na Art Film Feste obľubujú krátke filmy. Majú možnosť vidieť na malom priestore množstvo odlišných filmárskych postupov a prístupov k širokej škále tém. Z tejto rôznorodosti vyplýva aj to, že divák má väčšiu šancu trafiť sa do toho, čo ho zaujíma a na čom sa bude zároveň dobre baviť. Pri zostavovaní programu sa preto snažíme zohľadňovať aj "diváckosť" filmov," uviedol jeden zo zostavovateľov sekcie Daniel Vadocký. Jedným z najlákavejších filmov v súťaži budú aj spomínané Pandy, ktoré minulý mesiac na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes skončili v oficiálnej súťaži študentských krátkych a stredometrážnych filmov Cinéfondation na tretej priečke. 

Na Art Film Feste uvedú tiež rusko-azerbajdžanský film Obeta režiséra Abara Abbasova, ktorý poetickým spôsobom zobrazuje silu rituálov a ich skutočný dopad na život ľudí. Film získal Špeciálnu cenu poroty na najväčšom krátkometrážnom festivale v Clermont-Ferrand. Britský film Zástup ľudí Gabriela Gaucheta zas rozpráva o problémoch západnej spoločnosti, o skostnatenosti byrokratického aparátu a nemožnosti porušenia pravidiel. Snímka získala hlavné ocenenia na festivaloch v Locarne, San Sebastiane, Tampere či Barcelone.

Do súťaže krátkych filmov sa dostalo aj niekoľko dokumentov, jedným z nich je snímka Príbeh pre Modlinovcov brazílskeho filmára Sergia Oksmana. Ten našiel pri jednej večernej prechádzke v uliciach Madridu škatuľu plnú fotografií, listov a iných dokumentov zaznamenávajúcich osud tajomnej rodiny Modlinovcov, ktorá sa po účinkovaní Elmera Modlina v komparze filmu Rosemary má dieťatko (1968) Romana Polańského odsťahovala z USA do Madridu. Tu jej traja členovia, uzatvorení pred svetom, umelecky stvárňovali svoje bizarné apokalyptické vízie. Do súťaže sa dostal aj experiment Da Vinci talianskeho režiséra Yuriho Ancaraniho, ktorý si z minuloročného Art Film Festu odniesol Špeciálnu cenu poroty za svoj krátky film Il Capo. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu