Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kuriózny obraz pápeža: Na podobizeň Benedikta XVI. použili 17-tisíc kondómov

Eggs Benedict Zobraziť galériu (3)
Eggs Benedict (Zdroj: Facebook)

MILWAUKEE - Veľmi svojrázny portrét bývalému pápežovi Benediktovi XVI. vytvorila americká umelkyňa Niki Johnsonová. Skladá sa totiž zo 17.000 farebných kondómov. Žena verí, že sa jej vďaka nemu podarí rozprúdiť diskusiu o postoji katolíckej cirkvi k antikoncepcii.

Johnsonovú pred štyrmi rokmi pobúrilo vyhlásenie Benedikta, že používanie kondómov môže napomôcť šíreniu AIDS v Afrike. "Pomyslela som si, wow. Musím niečo urobiť," povedala serveru The Huffington Post. Výsledkom je dielo Eggs Benedict, v ktorom z tisícov kondómov vystupuje tvár a horná polovica tela konzervatívneho muža, ktorý nedávno prekvapivo odstúpil z čela katolíckej cirkvi.

Eggs Benedict

Niki Johnsonová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Dvadsaťpäťročná umelkyňa práci na portréte s rozmermi 100 krát 130 centimetrov venovala počas troch rokov celkovo 270 hodín. Polovicu času jej zabralo vybaľovanie kondómov a plánovanie diela, druhú polovicu potom spletanie ochrán drôteným pletivom. Portrét dokončila na konci minulého roka a do mesiaca by ho rada vystavila.

Či už dielo videl muž (85), ktorý bol jeho inšpiráciou, nie je známe. Avšak negatívnych reakcií sa už Johnsonovej dostalo aj tak. Sama podobizeň vytvárala s tým, aby bola kontroverzná, ale považuje ju za viac. Je vraj zároveň inkluzívnym dielom, ktoré s humorom a iróniou ukazuje rozdielnosť a rozmanitosť.

Mladá umelkyňa verí, že pápežov portrét ľudí osloví svojou krásou, a zároveň ich inšpiruje k zmene. "Cirkev a ďalší svetoví lídri musia robiť oveľa viac," hovorí o prevencii HIV / AIDS. "Ľudia by mali začať premýšľať o sexuálnom zdraví."

Katolícka doktrína stále zakazuje používanie antikoncepcie a Vatikán nikdy nevzal späť Benediktove slová z roku 2009. Zároveň však vtedajší pápež v roku 2010 v jednom rozhovore povedal, že aj keď kondómy nie sú morálnym riešením pri snahe zastaviť AIDS, môže ich používanie v niektorých prípadoch predstavovať prvý krok k prijatiu morálnej zodpovednosti s cieľom znížiť riziko infekcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu