Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Uvoľnený Benedikt po odstúpení z funkcie: Pozrel si televíziu a hral na klavíri!

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Prvé hodiny po odstúpení z pápežského úradu strávil Benedikt XVI. v modlitbách, sledovaním televízie a prechádzkou, uviedla dnes tlačová služba Vatikánu.

Benediktov tajomník Georg Gänswein Vatikán informoval, že po tom, ako sa medzičasom už emeritný pápež naposledy rozlúčil s veriacimi z balkóna letnej rezidencie v Castel Gandolfe, dal si večeru, absolvoval svoju obvyklú prechádzku po chodbách paláca a sledoval správy o svojom poslednom dni vo funkcii pápeža.

Gänswein uviedol, že Benedikt strávil pokojnú noc. Ráno - ako má vo zvyku - odslúžil omšu a naraňajkoval sa. O tom, že emeritný pápež sa po vypätí posledných týždňov uvoľnil, svedčí podľa Gänsweinových slov aj skutočnosť, že v uplynulých dňoch si opäť zahral na klavíri.

Po Benediktovom odstúpení zostáva arcibiskup Georg Gänswein po jeho boku ako prefekt Pápežského domu. Spolu so štyrmi sestrami z laického spoločenstva Memores Domini bude s ním nielen v Castel Gandolfe, ale aj v malom kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikánskych záhradách, kam sa emeritný pápež utiahne zhruba o dva mesiace.

Benedikt XVI. je prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý dobrovoľne odstúpil z funkcie hlavy katolíckej cirkvi. Jeho abdikáciou sa vo štvrtok večer začalo obdobie sedisvakancie (sede vacante), uprázdneného pápežského stolca, ktoré bude trvať až do zvolenia nového pápeža na marcovom konkláve. Presný termín jeho začiatku stále nie je jasný - rozhodnú o tom kardináli počas kongregácie, ktorá sa začne vo Vatikáne v pondelok.

Posledný deň v úrade Benedikt XVI. využil na stretnutie s kardinálmi, ktorých ubezpečil, že sa bude za nich modliť najmä v najbližších dňoch, keď budú voliť jeho nástupcu. Tomu zároveň sľúbil svoju "bezpodmienečnú úctu a poslušnosť".

Podvečer, po emotívnej rozlúčke s vatikánskymi predstaviteľmi, odletel krátko po 17.00 h vrtuľníkom z Vatikánu do Castel Gandolfa, kde naposledy pozdravil tisíce zhromaždených veriacich. "Už nie som pápež, som pútnik, ktorý začína poslednú časť svojej púte na Zemi," povedal Benedikt XVI. vo svojom poslednom, krátkom verejnom vystúpení v úrade pápeža.

Pápežský stolec je oficiálne uvoľnený po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch pontifikátu Benedikta XVI. Ten abdikáciu vo veku 85 rokov odôvodnil tým, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu