Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Všetko o súkromí nového pápeža: Toto sú veci, ktoré miluje!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František je milovníkom tanga, má rád literatúru, až doteraz často cestoval hromadnou dopravou a ako mladík pracoval ako vyhadzovač. To je len pár podrobností z osobného života Argentínčana Jorgeho Maria Bergoglia (76), ktorý pred svojím zvolením do čela katolíckej cirkvi patril medzi kardinálmi k tým menej známym. O záujmoch a životných peripetiách nového najvyššieho pontifika napísala s odvolaním na jeho biografiu agentúra ANSA.

Knižný rozhovor s vtedajším kardinálom Bergogliom vydali v roku 2010 pod názvom El Jesuita (Jezuita) novinári Sergio Rubín a Francesca Ambrogettiová. Ukazujú súčasného pápeža aj v trochu nečakanom svetle. Kardinál novinárom napríklad prezradil, že ako mladík rád tancoval tango, a že dokonca v dvanástich pomýšľal na svadbu.

Médiá už pápežovu "snúbenicu" z detstva vypátrali. Šedovlasá Amalia Damonteová novinárom rozprávala, že jej detská láska pred viac než polstoročím skončila listom, v ktorom ju Bergoglio uisťoval, že je pre neho tá jediná. "Ak si ťa nevezmem za ženu, stanem sa kňazom," stálo v ňom. Amaliin otec ale svojej dcére vzťah s vrstovníkom zakázal, a ona preto na list ani neodpovedala.

Okrem súkromia Bergoglio odhalil novinárom aj svoj vkus: prezradil, že jeho najobľúbenejším filmom je dánska dráma Babettina hostina, ktorá získala v roku 1988 Oscara. Za svoj obľúbený obraz označil Biele ukrižovanie Marka Chagalla, a dal najavo, že je ctiteľom klasickej literatúry. Ako Argetínec síce považuje za obľúbeného spisovateľa svojho krajana Jorge Luisa Borgesa, stále znovu však v knižnici siaha aj po Dantovej Božskej komédii, historickom románe Snúbenci Alessandra Manzoniho a po poézii Friedricha Hölderlina.

Pápež cíti zvláštnu náklonnosť k Taliansku, odkiaľ pochádzal jeho otec; aj jeho matka mala talianske korene. Vďaka tomu František hovorí plynule po taliansky, čo sa ukázalo už počas jeho prvého príhovoru po zvolení, ktorým oslovil zaplnené Námestie svätého Petra. Okrem toho pápež ovláda angličtinu, francúzštinu, nemčinu a samozrejme rodnú španielčinu.

Všetko o súkromí nového
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Médiá si už si všimli aj to, že pápež je v súkromí vášnivým futbalovým fanúšikom, ktorý ctí jednoduchý životný štýl. Ako arcibiskup Buenos Aires často jazdil do práce hromadnou dopravou. To, že dáva prednosť skromnosti, ukázal aj po svojom zvolení: odmietol pripravenú limuzínu a do Domu svätej Marty sa zviezol mikrobusom s ostatnými kardinálmi. Na konkláve do Ríma letel cez Atlantik turistickou triedou.

Agentúra AP citovala aj obyvateľov zo slumov v Buenos Aires, ktorých pápež František navštevoval dvadsať rokov ako duchovný. Nosil vraj obyčajné čierne tričko s bielym golierikom, utešoval matky samoživiteľky a umýval nohy liečiacim sa drogovo závislým. Do miest, kam sa väčšina obyvateľov mesta bojí vkročiť, prichádzal neočakávane a nezdráhal sa zasmiať sa v kruhu miestnych a vypiť s nimi tradičné argentínske maté jednou slamkou. "Bol súčasťou slumu," tvrdí jedna z miestnych žien.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi potvrdil, že pápež František v mladosti kvôli infekcii prišiel o jednu stranu pľúc. Podľa mienky cirkevných hodnostárov sa ale napriek tomuto hendikepu teší dobrému zdraviu, aj keď s prípadnými rizikami sa musí podľa lekárov počítať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu