Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NASA varuje: So Slnkom sa deje niečo neočakávané!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vedci očakávali, že vrchol jedenásťročného slnečného cyklu bude búrlivý a varovali pred hrôzostrašnými scenármi, ktoré hovorili o elektromagnatickej búrke a jej tragickom dopade na ľudstvo. Zdá sa však, že momentálne zavládol presne opačný problém.

Tento rok mala kulminovať slnečná aktivita v rámci jedenásťročného cyklu. Slnko malo vysielať do sústavy častejšie a silnejšie erupcie s prúdmi nabitých častíc. Teraz sa však na slnečnom povrchu rozhostil až mŕtvolný pokoj. "Počet slnečných škvŕn je hlboko pod stavom z roku 2011 a erupcie sú pomerne riedke," upozorňuje NASA., ktorá zverejnila snímku ​​Slnka z 28. februára, na ktorej je vidno takmer čistý slnečný kotúč.

Náhle upokojenie slnečnej aktivity znervóznilo aj niektorých odborníkov, ale solárny fyzik Dean Pesnell z NASA tvrdí, že je všetko v poriadku. Ide vraj iba o malú prestávku. "Vyzerá to odlišne od toho, čo sme očakávali, pretože pôjde o dvojitý vrchol. Ostatné dve posledné maximá mali tiež dva vrcholy," tvrdí Pesnell, ktorý predpovedá, že aj napriek oslabeniu môžeme vrchol slnečnej aktivity očakávať na konci tohto roka s prechodom do roku 2014. A ďalší vrchol vraj príde v roku 2015. Informoval portál novinky.cz.

Záber z 28. februára
Zobraziť galériu (2)
Záber z 28. februára  (Zdroj: nasa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu