Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slnko vstupuje do svojej najbrutálnejšej fázy: Obavy z premeny sveta!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

WASHINGTON - Podľa odborníkov môže v tomto roku zasiahnuť našu planétu podobná masívna slnečná búrka ako tá, ktorá v roku 1958 vyradila rádiovú komunikáciu po celých Spojených štátoch amerických. Tentokrát by však škody činili viac ako 2 bilióny dolárov a svet by tak už nikdy nebol rovnaký ako predtým.

Podľa profesora Jose Lopeza z univerzity Seton Hall by došlo k vyradeniu bezdrôtových sietí, GPS satelitov, ktoré pomáhajú lietadlám orientovať sa na oblohe, nehovoriac už o blackoute elektrických sietí, na ktorých sú závislé celé mestá.

"Obavy zo silnej slnečnej erupcie smerujúcej k Zemi sú oprávnené. Je tu možnosť, že by mohla zasiahnuť Zem a spôsobiť rozsiahle škody, pretože by vyradila naše elektrické zariadenia a zničila ich," povedal Lopez pre portál foxnews.com.

Slnečná aktivita kolíše v približne jedenásťročných cykloch. Počas obdobia maxím sa na slnečnom povrchu objavuje viac škvŕn a na povrchu hviezdy vznikajú častejšie silnejšie búrky a erupcie. Slnko potom vysiela do okolia prúdy silne nabitých častíc.

Rok 2013 predstavuje práve vrchol jedného takého cyklu. Čo môžeme od neho očakávať, sa však dá iba ťažko odhadnúť.

"Solárne predpovede počasia sú zložitejšie ako tie normálne, pretože jeho vývoj nám nie je úplne známy. Predpovedať budúcnosť teda, žiaľ, nie je niečo, čo by mohla veda urobiť. Môže nám iba pomôcť predostrieť niektoré potenciálne scenáre, ktoré by mohli nastať, ale kto vie?" uviedol Lopez.

Megaerupcia by mohla vyvolať kritické preťaženie v rozvodoch elektriny, ropy a plynu i telekomunikačných a navigačných systémoch. "Dlhodobejšie výpadky by sa pravdepodobne objavili v doprave, komunikácii, bankovom a finančnom systéme a verejných službách, distribúcii pitnej vody, vznikli by straty kvôli znehodnoteniu rýchlo kaziacich sa potravín a liekov, kvôli výpadkom chladiacich zariadení," uvádza sa v minuloročnej správe Národného výskumného centra.

V tejto súvislosti sa spomína geomagnetická búrka v roku 1989, ktorá viedla k 9-hodinovému výpadku dodávok elektriny pre milióny ľudí v Kanade. Ak by sa opakovala solárna búrka s intenzitou roku 1859, náprava by si mohla vyžiadať štyri až desať rokov.

Slnečné erupcie, teda prudké výbuchy, sú spôsobované zahriatím plazmy a následným uvoľňovaním enormného množstva magnetickej energie, nahromadenej v slnečnej atmosfére. Množstvo takejto energie sa môže rovnať napríklad až miliarde megaton trinitrotoluénu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu